Blogs

Een niet te missen koopje of een onbetrouwbaar aanbod?

22 oktober 2020
De laatste maanden is het aantal online-aankopen bij de Belgen serieus gestegen. Door de verschillende coronamaatregelen kiezen we er steeds vaker voor om online te shoppen. We zijn zo misschien wel beschermd tegen Covid-19, maar dat wil niet zeggen dat alles volledig veilig is. Een ander soort bedreiging ligt immers op de loer …

Een niet te missen koopje? Of een onbetrouwbaar aanbod?

Cybercriminelen maken gretig misbruik van het feit dat je tegenwoordig alles online kunt vinden. Door het opzetten van valse webshops troggelen ze je geld af zonder te leveren of plunderen ze je rekening. Doordat ze gekende logo’s namaken en de extensie ‘.be’ gebruiken zijn de valse webshops steeds minder gemakkelijk te onderscheiden van de echte. Wanneer is iets een niet te missen koopje en wanneer een onbetrouwbaar aanbod?

#thinkB4Uclick

Eerst en vooral koop je enkel op websites waar de url begint met https. De laatste ‘s’ staat voor secure, dus veilig. Maar ook dan let je best nog op een aantal extra zaken.

Cybercriminelen kopiëren vaak bekende logo’s op hun websites hoewel die niets met de onlineshops te maken hebben. Check dus of het aanbod overeenkomt met het aanbod van het bekende merk. Kijk ook verder dan het logo en de foto van het product en lees alle informatie grondig door. Krijg je niet veel extra uitleg en zijn de algemene voorwaarden moeilijk te vinden? Dan zou er al een belletje moeten gaan rinkelen.

Vaak staan er op malafide webshops veel taalfouten, geen contactgegevens en onduidelijke retourvoorwaarden. Koop dus niets op een website waar je geen informatie vindt over de onderneming.

Betrouwbare webshops geven je verschillende manieren om te betalen. Cybercriminelen zijn vooral uit op jouw bankgegevens. Kun je enkel betalen met je kredietkaart? Dan is dat verdacht.
 
Malafide webshops bieden vaak ook extreme kortingen. Is jouw favoriete merk plots veel goedkoper? Dan is het waarschijnlijk echt te mooi om waar te zijn.
 
Wees dus extra alert vóór je een artikel in een onlinewinkelmandje plaats en je jouw betaalgegevens ingeeft.
 
Te laat? Neem dan zo snel mogelijk contact op met je bank.
 
Check hier hoe Baloise Insurance de strijd aangaat tegen cybercriminaliteit. 

Lees ook zeker onze blog over veilig op sociale media en smishing #europeancybersecuritymonth