Blogs

Wat is de betekenis van een ETF bij beleggen?

31 augustus 2022
Wil je beleggen? Dan kun je kiezen voor aandelen, obligaties, beleggingsfondsen, … maar bijvoorbeeld ook voor goud of vastgoed. Ook een ETF, wat staat voor Exchange Traded Fund, is een mogelijkheid. Ontdek hier waarom bij beleggen een ETF interessant voor jou kan zijn, maar ook wat de risico’s van een ETF inhouden.

Wat is een ETF?

Een ETF is een beleggingsfonds dat een index volgt. Daarom worden ETF’s soms ook indextrackers of trackers genoemd. Kort samengevat zal het rendement van een ETF min of meer overeenkomen met het rendement van de betrokken index. 

Waaruit bestaat een ETF?

Zoals we al vertelden, volgt een ETF een index. Die index kan betrekking hebben op een bepaalde regio (zoals de BEL20), maar bijvoorbeeld ook op een sector. Zo zijn er ETF’s die gelinkt zijn aan een vastgoedindex, een grondstoffenindex, een technologie-index, ...

Voordelen van een ETF

Wat maakt een ETF interessant? Ontdek hier de voordelen:

  • Een ETF maakt het voor jou eenvoudig om te beleggen. Stel, je wilt beleggen in aandelen van twintig toonaangevende Belgische bedrijven. Je zou die twintig bedrijven kunnen selecteren op basis van de BEL20-index. Je kunt zelf al het werk doen en één voor één investeren in de aandelen van die twintig bedrijven. Maar je kunt ook beleggen via een ETF die gelinkt is aan de BEL20. Zo sla je meteen alle vliegen in één klap en maak je het voor jezelf een stuk makkelijker.
  • Door in een ETF te beleggen, ben je meteen verzekerd van een bepaalde mate van spreiding van je belegging. Je investeert immers meteen in alle bedrijven die in de index opgenomen zijn. Dat belet evenwel niet dat de aandelen van een bepaalde sector soms erg volatiel kunnen zijn. Je doet er dus goed aan om niet al je spaarcenten in één ETF te investeren. Spreiden over meerdere activa (dus ook vastgoed, beleggingen met een gewaarborgd rendement, een spaarrekening, …) is de boodschap!
  • Via een ETF kun je beleggen tegen relatief lage kosten.
  • Je kunt ook via een tak23-levensverzekering investeren in een ETF. 
     

Risico’s van een ETF

Een ETF wordt verhandeld op de financiële markten. Dat maakt dat je, als de index het goed doet, een mooi rendement kunt boeken. Maar als de index daalt, kun je ook geld verliezen. Dat noemen we het markt- of koersrisico.

Als je belegt in ETF’s die in een andere munt dan de euro genoteerd worden, is er ook een muntrisico. De waarde van die munt zal immers fluctueren ten opzichte van de euro. Die schommelingen kunnen een positieve of negatieve impact hebben op je nettorendement.
 

Wat is het verschil tussen een ETF en andere beleggingsfondsen?

  • Over het algemeen liggen de beheerskosten bij ETF’s lager dan bij actief beheerde beleggingsfondsen.
  • Beleggingsfondsen die actief beheerd worden, proberen het rendement van indexen (die ze als hun benchmark zien) te verslaan. Bij een ETF is dat niet noodzakelijk het geval: die volgt gewoon de index.
  • ETF’s zijn continu verhandelbaar. Bij beleggingsfondsen is dat doorgaans maar één keer per dag.

 

    

Meer weten over beleggen en ETF’s?

Neem meteen contact op met je verzekeringsmakelaar. Heb je nog geen makelaar? Dan vind je hier een makelaar in je buurt.