Blogs

Haal je je wagen terug van stal? Tips voor een vlot vertrek

18 mei 2020
Haal je je wagen terug van stal? Tips voor een vlot vertrek

Zoals het spreekwoord zegt: ‘Rust roest’. En dat is niet anders bij je wagen. Staat de jouwe al een hele tijd stil door de quarantainemaatregelen? Of haal jij je wagen maar af en toe van stal? Voor welk vervoersmiddel je ook koos, je zult door de versoepelde maatregelen binnenkort ongetwijfeld na een lange tijd weer de baan opgaan. En dat hopelijk zonder al te veel problemen.  

Rust Roest

‘Je wagen een lange tijd laten staan, kan negatieve gevolgen hebben’, zegt Xavier van Caneghem van Baloise Assistance i.s.m. Europ Assistance. ‘Om bepaalde onderdelen van je voertuig te activeren, kun je best af en toe je wagen gebruiken. Een rit van een kwartier of ongeveer 15 km per week zou al voldoende moeten zijn. Zo laadt de accu weer wat op en blijft je wagen goed functioneren (olie, banden, remmen, brandstof, enz.).’

Tips om de (op)start vlot te laten verlopen

Koos jij de laatste tijd voor alternatieve vervoersmiddelen zoals de fiets? Fantastisch. Dan genoot jij tijdens je verplaatsingen van een beetje beweging in de frisse buitenlucht. De keerzijde is wel dat je wagen waarschijnlijk al een hele tijd stilstaat. Als dat het geval is, dan zijn deze tips interessant voor jou. 

  • Halfleeg of halfvol?

Ben jij iemand die tankbeurten uitstelt? Dan staat je wagen waarschijnlijk al een tijdje stil met een lege tank. Dat is niet ideaal. Bij stilstand zakken stof- en andere deeltjes naar de bodem. Start je je wagen? Dan zal de motor brandstof putten uit die vuile laag waardoor de motor beschadigd kan geraken.

Wanneer je je wagen na een lange tijd weer in gebruik neemt, kun je best wat nieuwe brandstof tanken. Die kan zich mengen met de brandstof die zich al in de tank bevindt wat de kwaliteit ten goede komt. 

  • Bandenspanning

Verschillende experten raadden aan om je bandenspanning te verhogen bij lange stilstand om doorzakking te voorkomen. Heb je die goede raad opgevolgd? Vergeet dan zeker niet om voor vertrek de druk weer te verlagen. 

  • Safety first!

We mogen dan wel terug verdere verplaatsingen maken, het blijft noodzakelijk om onze veiligheid voorop te stellen. Ontsmet daarom geregeld de plaatsen die je in de wagen vaak aanraakt, zoals het stuur, de pook en de portieren. 

  • Klein onderhoud

Doe voor je eerste lange rit een klein nazicht. Laten we het een lenteschoonmaak voor de wagen noemen. Check het oliepeil, de koel- en remvloeistof en de ruitensproeiersvloeistof. In orde? Dan ben je helemaal klaar om terug de baan op te gaan! 

  • Belangrijk! Doe het op tijd

‘Baloise Assistance rukt dezer dagen voornamelijk uit voor mensen die hun wagen lang voor de deur hebben laten staan’, vertelt Van Caneghem. ‘Zij hebben last van een zwakke batterij en ondervinden startproblemen bij hun eerste vertrek’.

Stond je wagen lang stil en plan je binnenkort weer de wagen te nemen om bijvoorbeeld weer naar je werk te gaan? Ga dan op voorhand even de baan op om te zien of alles nog naar behoren werkt. En wacht niet tot het moment dat je effectief naar je werk moet vertrekken.

Baloise Assistance

Ondervind je toch (start)problemen? En geniet je bijstand bij pech via de Uitgebreide Baloise Assistance? Dan staan we voor je klaar. 

Baloise Assistance is 24/24 en 7/7 bereikbaar op +32 3 870 95 70 of via assistance@baloise.be

Benieuwd van welke bijstandsservice je kunt gebruikmaken? Je leest het hier.