Blogs

Hoe kan ik me beschermen tegen cyberpesten?

22 november 2019
Gezin
We brengen allemaal enorm veel tijd door op het internet. En het we doen ook gewoon veel meer dingen online. Shoppen, studeren, films kijken, communiceren … Maar ook pesten. Het is zo snel gebeurd: een anoniem haatberichtje sturen, persoonlijke foto’s doorsturen en vertrouwen misbruiken. Volgens onderzoek werd zelfs 1 op de 3 Belgische jongeren ooit al geconfronteerd met cyberpesten.

Cyber Safe Gezin wil jou helpen om jezelf en je kinderen te beschermen tegen cyberpesten.

Ontdek hier de voordelen van Cyber Safe Gezin bij cyberpesten

Wat is cyberpesten?

Je kan cyberpesten op heel veel verschillende manieren interpreteren. Maar officieel zijn er drie criteria die het onderscheid maken tussen een ruzie en cyberpesten:

 • De dader wil héél bewust iemand kwetsen.
 • De dader heeft meer macht dan het slachtoffer. Omdat hij of zij ouder, groter, sterker, populairder of beter met de computer is.
 • De dader doet of zegt meer dan één keertje kwetsende dingen. Iemand die een kwetsende foto op internet zet, wat dan door veel verschillende mensen gezien wordt, kan ook onder cyberpesten vallen.

Vormen van cyberpesten

E-mail

Het is zo simpel: de dader maakt een vals e-mailadres aan en stuurt een mailtje naar alle vrienden, kennissen, klasgenoten of collega’s van het slachtoffer. In dat bericht staan vaak kwetsende dingen, beschamende foto’s of bewerkte beelden. Soms zoekt de dader ook bondgenoten om mee te doen om het slachtoffer zo te overstelpen met berichten.

Haatwebsites

Iedereen kan tegenwoordig een website bouwen. En die kunnen natuurlijk ook gebruikt worden om kwetsende boodschappen of obscene foto’s te delen. Alles om het slachtoffer belachelijk te maken voor het hele internet.

Social media

WhatsApp, Facebook, Instagram, Snapchat … Er bestaan zoveel social-mediakanalen en bijna elke jongere is actief op minstens een van die platformen. In chatgroepen en op speciaal aangemaakte pagina’s kunnen slachtoffers gepest worden en belachelijk gemaakt worden. Zeker door de intrede van smartphones met camera’s wordt een compromitterende foto of filmpje gemaakt en gedeeld, zonder dat mensen er weet van hebben. Vaak kan je aan die socialemediaplatformen vragen om het kwetsende materiaal te verwijderen. Maar net zo vaak is het kwaad dan al geschied.

SMS

Je kan e-mailadressen blokkeren, websites laten opdoeken en haatpagina’s op sociale media verwijderen. Maar een sms’je komt altijd aan. Het hele internet is ook bezaaid met pagina’s van waarop je gratis én anoniem een haat-sms naar iemand kan sturen.

Pest-apps

Op websites als Sayat.me en Sarahah mogen mensen anoniem feedback geven over andere gebruikers. Jongeren gebruiken die pagina’s om elkaar de huid vol te schelden. Er circuleren zelfs al petities om die gevaarlijke platformen af te sluiten.

Wat zijn de gevolgen van cyberpesten?

Meer dan 10% van de slachtoffers van cyberpesten voelen zich nog tot maanden later gekwetst. En daar houdt het niet op. Bij aanhoudend pestgedrag bestaat de kans dat een kind depressief wordt, of erger nog: zelfmoordgedachten krijgt.

 • Fysieke klachten
  Slachtoffers van cyberpesten voelen zich duizelig, zenuwachtig of futloos en slechtgezind. Ze hebben rug-, buik of hoofdpijn en slapen slecht.

 • Mentale klachten
  Slachtoffers gaan zich steeds meer terugtrekken. Ze voelen zich geïsoleerd en natuurlijk ook diep gekwetst. Onderzoek heeft al aangetoond dat slachtoffers van cyberpesten drie keer meer risico lopen op zelfdoding. De helft van de slachtoffers heeft al eens zelfmoordgedachten gehad.

Hoe kan ik cyberpesten stoppen?

Eerlijk? Het is niet eenvoudig om cyberpesten een halt toe te roepen. En al helemaal niet om kwetsende berichten of foto’s van het internet te laten verdwijnen.

Maar er zijn wel een paar stappen die je kunt ondernemen:

 • Reageer als ouder vooral niet zélf op mails of sms’jes
 • Bewaar de mails, chats of sms’jes als bewijsmateriaal
 • Bekijk hoe je jezelf of je kind beter kunt beschermen. Een nieuw gsm-nummer, een nieuw e-mailadres of andere gebruikersnaam, contactpersonen blokkeren, etc.
 • Praat met de school van je kind.
 • Rapporteer pestgedrag op sociale media aan de kanalen zelf. Als die niet meteen reageren, ga dan zeker te rade bij ClickSafe, een onderdeel van Child Focus.

Bescherm je gezin

Geen enkele ouder wil dat zijn of haar kind lijdt onder de gevolgen van cyberpesten. En je wilt zelf ook geen slachtoffer worden.

Met Cyber Safe Gezin van Baloise Insurance ben je 24u per dag en 7 dagen op 7 beschermd tegen de gevolgen van cyberpesten. De verzekering schakelt elk mogelijk kanaal in om kwetsende berichten te laten verwijderen, biedt de slachtoffers psychologische bijstand en betaalt zelfs voor de kosten van een eventuele verhuizing. Bovendien vordert de verzekering uw schade terug bij de dader wanneer die door het parket wordt vervolgd.

5383BAL-CyberSafe-Gezin-button-NL_300x90@2x

Cyberverzekering