Blogs

Is een fietsverzekering tegen diefstal nuttig?

20 juni 2022
Heb je geïnvesteerd in een kwalitatieve, oerdegelijke fiets? Dan is de diefstal van je fiets wellicht een van je ergste nachtmerries. Hoe kun je jezelf en je fiets beschermen tegen fietsdiefstal? Is een fietsverzekering tegen diefstal nuttig voor jouw fiets?

Fietsdiefstal zal mij niet overkomen.

Het stelen van een fiets is een laagdrempelig en populair misdrijf omdat er elk jaar heel weinig daders geïdentificeerd worden. De kans om als fietsdief gepakt te worden is dus klein. Een logisch maar spijtig gevolg is dat het aantal fietsdiefstallen jaarlijks stijgt. Ga er dus niet zomaar vanuit dat het jou nooit zal overkomen.

Elk jaar worden er zowat 25.000 fietsdiefstallen aangegeven bij de politie. Geschat wordt echter dat het werkelijke aantal fietsdiefstallen in ons land jaarlijks rond de 100.000 draait. De kans dat je fiets gestolen wordt, is dus allesbehalve denkbeeldig.

Diefstalverzekering voor je fiets

Dat een diefstalverzekering voor je fiets best nuttig is, lijkt wel duidelijk.

Wat verzekerd is in een fietsverzekering tegen diefstal verschilt van verzekeraar tot verzekeraar. Voor meer informatie kun je altijd contact opnemen met je makelaar.

Wat verzekert een fietsverzekering tegen diefstal doorgaans:

  • Als je fiets werd gestolen, dan betaalt de verzekeraar vaak de volledige aankoopwaarde van je fiets terug.
  • Bovendien zijn je accessoires vaak ook meeverzekerd.

    Opgelet, de verzekeraar zal enkel tussenkomen als je je fiets goed vastgemaakt hebt aan een vast verankeringspunt! Even snel je fiets tegen een muurtje plaatsen om geld af te halen, is dus geen goed idee. Leg je fiets altijd en overal goed vast als je hem achterlaat.
  • De verzekeraar betaalt je het aankoopbedrag terug zonder franchise, tenzij het om een racefiets of mountainbike gaat. Dan is er wel een beperkte franchise van toepassing.

Kun je elke fiets verzekeren tegen diefstal? Neen, een fiets die meer dan één jaar oud is, kun je vaak niet meer laten verzekeren. Je hebt ook altijd een officiële aankoopfactuur nodig. Die moet je kunnen tonen bij diefstal (en schade).

 

Tips om fietsdiefstal te vermijden

Voorkomen is natuurlijk beter dan genezen. Zelfs al heb je een fietsverzekering, toch maak je het fietsdieven best zo lastig mogelijk. Lees onze tips om fietsdiefstal te voorkomen

Uitgebreide fietsverzekering

Je kunt je fietsverzekering ook aanvullen met een ongevallenverzekeringVeroorzaak je als fietser een ongeval, dan vergoedt je familiale verzekering de schade aan derden. Ben je zaakvoerder van een bedrijf en heb je een fietsverzekering? Dan kun je bij schade aan derden terecht bij je verzekering BA bedrijven

Hoeveel kost een fietsverzekering?

Dat hangt af van enkele criteria, zoals de waarborgen die je kiest en de duur van je verzekering. Je berekent de prijs van je fietsverzekering gemakkelijk en snel online.