Ben je op zoek naar rendement voor je spaargeld? Dan weet je dat je met een spaarrekening koopkracht verliest, aangezien het rendement lager ligt dan de inflatie. Ook een tak21-levensverzekering biedt op dit moment slechts een bescheiden rendement dat de inflatie zeker niet overstijgt. Je doet er dus goed aan om uit te kijken naar alternatieven.
Een tak23-levensverzekering bijvoorbeeld is een beleggingsoplossing die je kans geeft op een hogere opbrengst. Zo investeer je via een tak23-levensverzekering immers in een of meerdere beleggingsfondsen. Jouw rendement hangt samen met de prestaties van die fondsen. Doen de fondsen het goed, dan zal jouw rendement navenant zijn. Maar als de financiële markten sterk schommelen en de fondsen daardoor zwak presteren, dan kan je rendement tegenvallen. Je kunt zelfs geld verliezen.
Bij een tak23-levensverzekering draag jij het financiële risico. Met andere woorden, als het fonds waarin je investeert een negatief rendement behaalt, dan hou je minder over dan je ingelegd hebt. Je geniet dus geen kapitaalgarantie bij een tak23-levensverzekering. Dat betekent echter niet dat je meteen moet panikeren. Beleggingsfondsen worden immers beheerd door professionals en je moet een belegging in fondsen altijd zien als een investering op langere termijn.
Je kunt het financiële risico bij een tak23-levensverzekering op verschillende manieren beperken:
- Je verzekeringsmakelaar bepaalt samen met jou je beleggingsprofiel. Het is belangrijk dat je, als je wilt investeren in tak23, kiest voor fondsen die bij dat profiel aansluiten. Je verzekeringsmakelaar begeleidt je in je fondsenkeuze.
- Kies je niet voor een profielfonds, dan doe je er sowieso goed aan om je beleggingen te spreiden over meerdere beleggingsfondsen, die elk een andere investeringsstrategie hebben (andere regio, sectoren, …). Zo leg je niet al je eieren in dezelfde mand. Daarnaast beleg je best niet alleen in fondsen, maar ook in vastgoed, financiële producten met een vaste interestvoet, een spaarrekening, …
- Het is zinvol om je stortingen te spreiden over een langere periode. Je opteert dus beter voor verschillende kleinere stortingen (bijvoorbeeld 3 jaar lang maandelijks een storting van 250 euro in plaats van een eenmalige investering van 9.000 euro. Door gespreid te storten, vermijd je het risico dat je op het verkeerde moment instapt (wanneer de koers van het fonds hoog staat en die nadien begint te dalen).
- Je kunt financiële opties nemen die je helpen om het beleggingsrisico te beperken. Denk bijvoorbeeld aan gespreid investeren (drip feed), een verliesbeperking (stop loss) of een winstbescherming. Wil je hierover meer weten, neem dan zeker contact op met je makelaar.
Neem meteen contact op met je verzekeringsmakelaar. Heb je nog geen makelaar? Dan vind je hier een makelaar in je buurt.