Blogs

Wat is de minimum- en maximuminleg bij tak23-levensverzekeringen?

30 augustus 2022
Via een tak23-levensverzekering investeer je in beleggingsfondsen. Vanaf welk bedrag kun je instappen in zo’n tak23-levensverzekering? En is er naast een minimuminleg ook een maximuminleg?

Beleg je in een tak23-levensverzekering, dan hangt je rendement samen met de prestaties van een of meerdere onderliggende beleggingsfondsen. Doen die beleggingsfondsen het goed op de financiële markten, dan krijg je mogelijk uitzicht op een mooi rendement. Maar in volatiele beurstijden kan het rendement eerder laag uitvallen en bestaat zelfs de kans dat je geld verliest. Jij draagt dus het financiële risico. Lees hier alles over het rendement van tak23-levensverzekeringen.

Minimumstorting bij tak23

Hoeveel je minstens moet storten in een tak23-levensverzekering, hangt af van verzekeraar tot verzekeraar. Elke maatschappij voert op dat vlak haar eigen commercieel beleid.

Algemeen is het zo dat je al vanaf een inleg van enkele honderden euro’s bij de meeste verzekeraars terechtkunt voor een tak23-levensverzekering. Bijkomende stortingen achteraf kunnen vaak met nog lagere bedragen.

Je kunt immers kiezen tussen een eenmalige storting of regelmatige stortingen. In dat laatste geval vermijd je het risico dat je op een minder interessant moment instapt: wanneer de koersen vrij hoog staan en na jouw instap beginnen te dalen. Door regelmatig te storten hoef je hiervoor geen schrik te hebben.
 

Maximumstorting bij tak23

Investeer je in een tak23-levensverzekering zonder dat je daarbij belastingvoordeel wilt behalen via het pensioensparen of langetermijnsparen, dan is er in principe geen maximumgrens bepaald voor je stortingen. Je kiest dus zelf hoeveel je precies in je levensverzekering stort. 

Wil je een groot bedrag beleggen?

Denk er dan aan om niet al je eieren in één mand te leggen. Je beleggingen spreiden is een must. Dat kan bijvoorbeeld via verschillende tak23-levensverzekeringen (die investeren in andere sectoren, regio’s, …), maar ook door te beleggen in vastgoed, financiële producten met een gewaarborgde interestvoet, een spaarrekening, … 

Kies je voor een tak23-levensverzekering binnen de fiscale stelsels van pensioensparen of langetermijnsparen, dan gelden er wel maximumstortingen:

Bij pensioensparen heb je de keuze tussen twee stelsels:

  • Je stort per jaar maximaal € 990 (bedrag voor 2022), waarbij je fiscaal voordeel 30 % bedraagt.
  • Je stort per jaar maximaal € 1.270 (bedrag voor 2022), waarbij je fiscaal voordeel 25 % bedraagt.

Bij het langetermijnsparen hangt je maximumbedrag af van je belastbaar inkomen.
Je makelaar berekent voor jou hoeveel je precies mag storten. Als absolute bovengrens geldt een bedrag van € 2.350 (bedrag voor 2022).
 

Kosten bij tak23

Als je een tak23-levensverzekering neemt, betaal je bepaalde kosten. Je vindt hier een gedetailleerd overzicht van de kosten van een tak23-levensverzekering. Je betaalt daarnaast ook een premietaks van 2 %, behalve als het gaat om een pensioenspaarverzekering.

Meer weten over tak23?

Neem meteen contact op met je verzekeringsmakelaar. Heb je nog geen makelaar? Dan vind je hier een makelaar in je buurt.