Blogs

Hoe kan ik veilig online winkelen?

18 november 2019
Cyber
Online shoppen heeft het leven zoveel gemakkelijker gemaakt. Een paar keer klikken en je hebt alles wat je nodig hebt zonder zelfs maar buiten te komen. Maar daar zijn ook risico’s aan verbonden. Betaalde bestellingen die niet geleverd worden, verkeerde leveringen, namaak-merkproducten, producten van slechte kwaliteit …

Lees hieronder tips hoe je kan zien of een webshop betrouwbaar is en hoe je veilig kan betalen. Ook beschermt Cyber Safe Gezin je tegen de gevolgen van dergelijke fraude en onbetrouwbare webshops.

Ontdek hier de voordelen van Cyber Safe Gezin bij online shoppen

Hoe zie ik dat een webshop betrouwbaar is?

Je vertrouwt vooral op veilige, bekende en grote webshops voor je online aankopen. Maar wat als je een advertentie ziet voor een onbekende webshop met een mooie aanbieding?

Er zijn tal van manieren om na te gaan of je in een veilige omgeving online winkelt en betaalt. Met deze vijf tips ben je alvast op de goeie weg.

1. Controleer de contactgegevens

Ga even na of het e-mailadres, telefoonnummer, adres van de maatschappelijke zetel en eventueel ook het ondernemingsnummer allemaal correct zijn.
Kijk zéker ook eens naar de URL van de website. Als die begint met “https://” gaat het om een beveiligde en dus meestal ook veilige website.

2. Lijk het te mooi om waar te zijn, dan is het dat ook

Kom je merkproducten tegen die in de winkel €1.000 kosten maar online voor € 500 aangeboden worden? Dan mag je er vrij zeker van zijn dat het om oplichting of namaak gaat.

3. Neem de tijd om te lezen

Er zijn twee dingen die we meestal gewoon negeren tijdens het online winkelen: de verkoopvoorwaarden en de bescherming van privacy. Eigenlijk moet je deze altijd nauwgezet nalezen.
Stel jezelf vooral de volgende vragen:

  • Wat zijn de voorwaarden voor (terug)betalingen en terugzendingen?
  • Gaat het bedrag voor of na de levering van je rekening?
  • Kan je de bestelling volgen via een tracker tot levering?
  • Mag je de bestelling terugsturen als ze kapot is of, bijvoorbeeld, niet past?
  • Wat doet het bedrijf met je persoonlijke gegevens?

4. Zoek recensies op

Iedereen deelt z’n mening wel eens op het internet. Vaak moet je die met een korreltje zout nemen. Maar als je verschillende slechte recensies vindt over een bepaalde webshop, mag je dat zéker interpreteren als een waarschuwing.

5. Zoek naar keurmerken

Betrouwbare webshops verdienen een keurmerk. Dat betekent dat de website gekeurd is op verschillende onderdelen. Zoek dus zeker naar keurmerken zoals safeshops.be of Becommerce.be.
Vind je die logo’s, ga dan naar de website van die organisaties en kijk of je de betreffende webshop vindt.

Hoe kan ik veilig online betalen?

Je hebt eindelijk gevonden wat je zocht. Dus tijd om te gaan betalen. Maar hoe kan je ervoor zorgen dat je bankgegevens niet gestolen worden?

1. Betalen in een veilige omgeving

Gebruik zéker geen openbare wifi-omgevingen om je online aankopen te doen. Dat is vragen om problemen. Stel je aankoop gewoon eventjes uit tot je veilig op de wifi thuis zit.

2. Betalen via een veilige pagina

Er moet absoluut een slotje of een sleuteltje in de URL-balk staan, wat erop wijst dat je op een streng beveiligde pagina zit. Ook de “https://” is een absolute must.

3. Betalen met GSM

Volgens BeCommerce.be zijn we in België nog altijd een beetje wantrouwig tegenover betalen met de smartphone. Zeker als het over grote bedragen gaat. Gelukkig heb je tegenwoordig vaak een vingerafdruk én een pincode nodig om een transactie uit te voeren via je smartphone, wat de kansen op misbruik flink verlaagt.

4. Betalen met computer

Voor grote aankopen vertrouwen we in België nog altijd vaak op de laptop of de computer. De meest betrouwbare manier van betalen is nog altijd via de digipass van je bank.

5. Controleer je rekening

Heb je online gewinkeld en twijfel je of alles veilig is verlopen? Controleer gewoon regelmatig je rekeninguittreksels.

Verzeker jezelf voor veilig online shopplezier

online-shopping-cyber

Met Cyber Safe Gezin van Baloise Insurance kan je een handige verzekering nemen tegen fraude op onbetrouwbare webshops. De verzekering stopt misbruik van betalingsgegevens en betaalt eventuele schade door oplichting bij een online aankoop.

Cyber Safe Gezin biedt niet enkel bescherming bij online shoppen, maar zorgt ook voor bijstand en schadevergoedingen bij identiteitsdiefstal, cyberpesten, hacking en andere vormen online oplichting.

Ontdek daarom hoe je met de verzekering Cyber Safe Gezin jezelf en jouw gezin blijvend kunt beschermen tegen de gevolgen van cybercriminaliteit.

5383BAL-CyberSafe-Gezin-button-NL_300x90@2x

Cyberverzekering