Blogs

Smishing, wees alert voor verdachte sms-berichten!

21 mei 2021
Cybercriminelen zoeken steeds nieuwe manieren om onze persoonlijke gegevens te verkrijgen. Phishing kennen we al jaren maar heb je ook al gehoord van smishing? We leggen je graag uit wat smishing is en hoe je smishingberichten kunt herkennen.

Phishing is ons welgekend. Vroeger konden we valse e-mails gemakkelijk herkennen. De e-mails werden verzonden door verdachte e-mailadressen en stonden vol schrijffouten. Tegenwoordig is het herkennen van phishingmails een stuk moeilijker geworden. Lees daarom zeker onze tips om phishing te voorkomen.

Wat is smishing?

Tegenwoordig gaan cybercriminelen nog een stukje verder. Zelfs via sms-berichten proberen ze je persoonlijke gegevens te ontfutselen. Dat heet sms-phishing of kortweg smishing. Smishingberichten bevatten valse links en lijken verstuurd te zijn door overheidsinstanties, koerierdiensten of banken. 

Met de jaren hebben we geleerd om extra alert te zijn wanneer er in een e-mailbericht gevraagd wordt om op een link te klikken of een app te downloaden. Maar als we dergelijke vragen binnenkrijgen via sms of whatsapp, dan klikken we vaak nog wel door zonder nadenken. Dat komt omdat we onze smartphone snel tussendoor of onderweg gebruiken en dan ben je vaak gehaast of afgeleid.

Vormen van smishing
Met de stijging van het gebruik van smartphones, stijgt ook het gebruik van cybercriminaliteit via smishing. Smishing komt voor in verschillende vormen:

 • Een sms met een link naar een valse website waar je je persoonlijke gegevens moet invullen.
 • Een sms waarin gevraagd wordt om een app te downloaden. Ook via de app moet je jouw vertrouwde gegevens invullen.
 • Een sms met een betaalverzoek

Hoe herken ik smishing?

Het goede nieuws is dat smishing alleen werkt als je ook daadwerkelijk in de val trapt. Wees dus altijd op je hoede. 

 • Ga ervan uit dat overheidsinstanties, koerierdiensten of banken nooit via sms communiceren. Krijg je van hen wel een sms-bericht, neem dan altijd even contact op via de officiële contactgegevens, want de kans is groot dat het over smishing gaat.
 • Ook als het bericht van een vreemd telefoonnummer komt, gaat het hoogstwaarschijnlijk over smishing. 
 • Wordt er gevraagd om dringend te betalen? Denk dan goed na. Kreeg je al een eerste vraag tot betaling of aanmaning van de desbetreffende organisatie? De term ‘dringend’ wordt heel vaak gebruikt bij smishing.
 • Klik nooit op de link in het sms-bericht of download nooit zomaar de app.
 • Komt het bericht onverwacht? Dan is het al verdacht en klinkt het als smishing.
  Bijvoorbeeld: als je geen bestelling hebt geplaatst, dan zal bpost je ook geen link sturen om je pakket op te volgen. Of als je recent geen contact hebt opgenomen met je bank om iets aan te vragen of te wijzigen, dan zullen zij ook zeker niet met jou contact opnemen via sms.
 • Twijfel je of het gaat om smishing? Check de officiële website van de organisatie om te zien of er iets gepost werd over wat er je gevraagd werd via sms. Of bel de organisatie op. Kreeg je zogenaamd een berichtje van iemand van je familie of vrienden in nood. Check ook zeker eerst bij hen persoonlijk of het niet om smishing gaat. 
 • Reageer nooit per kerende sms op het bericht zelf. 
 • Stuur de verdachte berichten door naar verdacht@safeonweb.be. Zij verzamelen alle meldingen over smishing en gaan ermee aan de slag.

Had je te laat door dat het ging over smishing en heb je toegehapt?

 • Vul je gegevens niet verder in en verbreek de connectie
 • Heb je toch je gegevens al ingevuld of heb je al betaald, neem dan zo snel mogelijk contact op met je bank en meld de smishing door aangifte te doen bij de politie
 • Gebruik je hetzelfde wachtwoord voor verschillende apps? Verander dan al je wachtwoorden zo snel mogelijk. Lees onze tips voor sterke wachtwoorden.
 • Als je op zeker wilt spelen, reset dan je gsm naar de begininstellingen.
 • Verwittig Card Stop dat je het slachtoffer werd van smishing – www.cardstop.be
 • Breng ook al je contactpersonen die in je gsm staan op de hoogte. Het is niet leuk dat je hen moet melden dat je het slachtoffer werd van smishing, maar de kans is groot dat ook zij nu een smishingbericht zullen ontvangen via sms.

Baloise Insurance gaat mee de strijd aan tegen smishing en cybercriminaliteit in het algemeen.

Jezelf, je gezin of je bedrijf beschermen tegen cybercriminaliteit? Dat kan met een cyberverzekering.