Blogs

Sterke wachtwoorden voorkomen gehackte e-mailadressen

1 februari 2021
Liefst 40% van de Belgische e-mailadressen slingert op het internet of het darkweb rond. Het is belangrijk om jouw e-mailadres te beveiligen met een sterk wachtwoord want sterke wachtwoorden helpen hacking voorkomen.

Cybercriminelen liggen vandaag steeds vaker op de loer en proberen via allerlei trucjes zoals phishing of smishing onze persoonlijke data te ontfutselen. Ze hebben het vaak gemunt op onze e-mailadressen en wachtwoorden. Het is belangrijk om hen een stapje voor te zijn of het hen op zijn minst moeilijker te maken met sterke wachtwoorden. Ben je eigenaar van een bedrijf? Sterke wachtwoorden helpen cyberaanvallen voorkomen.

Jeroen Hulshof, Chief Information Security Officer bij Baloise Insurance, geeft een aantal tips voor sterke wachtwoorden om je digitale voetafdruk zo klein mogelijk te houden en de impact bij misbruik te beperken. 

1. Vermijd "paswoord" als wachtwoord

Nog steeds is het woord “paswoord” een van de meest gebruikte wachtwoorden in België. Uiteraard een slecht idee, want het is allesbehalve een veilig wachtwoord.

2. Kies een sterke wachtwoordzin

Je gebruikt best een wachtwoordzin in plaats van een enkel wachtwoord. Wachtwoordzinnen zijn sterke wachtwoorden. 

Een voorbeeld: Ikheb2honden:Max&Puk 

Deze zin is lang, bevat meerdere woorden, een mix van hoofdletters en kleine letters en een speciaal teken. Bovendien is deze wachtwoordzin eenvoudig te onthouden en houdt het geen steek voor buitenstaanders. 

3. Vernieuw je wachtwoorden regelmatig

De regel is om je wachtwoord minstens een keer per jaar te wijzigen. 

4. Gebruik sterk verschillende wachtwoorden

Gebruik niet hetzelfde wachtwoord om op verschillende websites in te loggen. Gebruik ook geen patronen, waarbij de hacker, als hij een van je accounts hackt, gemakkelijk op andere accounts van je zou kunnen inbreken.

Maak geen variaties op oude wachtwoorden. Zo krijg je geen sterk wachtwoord. Een voorbeeld:  ‘IkhebeenWachtwoord1’ en ‘IkhebeenWachtwoord2’.

5. Gebruik tijdelijke of verschillende e-mailadressen

Gebruik een ander e-mailadres voor nieuwsbrieven of partijen waar je maar eenmalig mee te maken hebt of die je niet helemaal vertrouwt. Geef zeker niet je e-mailadres op dat toegang geeft tot je gegevens én dat je mogelijk ook hebt opgegeven als hersteladres om je wachtwoord te herstellen. Handig zijn aanbieders zoals https://tempail.com die je snel en zonder registratie een anoniem wegwerp e-mailadres geven, maar ook bij diverse internetproviders kan je gratis een aantal extra e-mailadressen (aliassen) aanmaken. 

6. Gebruik een digitale kluis of een persoonlijke wachtwoordmanager

De digitale kluis is een versleutelde databank waar je per website je accounts en bijbehorende wachtwoorden veilig in kunt opslaan. Versleuteld betekent dat de wachtwoorden niet leesbaar zijn voor iemand die het overkoepelende wachtwoord of de moedersleutel van de kluis niet heeft. Belangrijk is natuurlijk wel dat je je wachtwoordkluis beveiligt met een sterke wachtwoordzin. Op die manier hoef je nog maar één wachtwoordzin te onthouden. Op toestellen van Apple kun je hiervoor eenvoudig en veilig de iCloud-sleutelhanger voor gebruiken, maar er zijn ook tal van andere aanbieders zoals Dashlane, LastPass en 1Password.

7. Tweestapsverificatie instellen

Een unieke en complexe wachtwoordzin voor je mailbox is een goed begin, maar het is nog veiliger om tweestapsverificatie in te stellen. Bij het inloggen moet je naast je gebruikersnaam en wachtwoord nog op een extra manier bewijzen dat jij de eigenaar van het account bent. Zo wordt er meestal ook een veiligheidscode verstuurd via sms of een app op je smartphone, denk bijvoorbeeld aan de itsme-app om je te identificeren bij verschillende overheidsdiensten en bedrijven. 

Op zoek naar cyberoplossingen?