Blogs

Veilig online, ook op vakantie!

1 juli 2021
Tegenwoordig nemen we standaard onze gsm, laptop of tablet mee op reis. Want ook op vakantie kunnen we niet zonder internet. Even het weer checken, een restaurantje opzoeken of enkele leuke foto’s uploaden op Instagram. Je zou ervan versteld staan hoeveel persoonlijke informatie je gsm of laptop bevat: foto’s, video’s, apps en bezochte websites, die allemaal verwijzen naar jouw profielen en wachtwoorden. Internet op vakantie? Niet zo onschuldig als het lijkt.

Veilige wifi op vakantie

Kan ik zonder zorgen wifi gebruiken in het buitenland?

Het is misschien handig, die automatische verbinding van je gsm met het gratis publieke netwerk van het restaurant. Je deelt immers de rekening met je vrienden en schrijft zo heel gemakkelijk je bijdrage over aan de betaler. ’s Avonds in de kamer van je hotel check je nog snel even je openstaande saldo want morgen wil je graag eens lokaal gaan shoppen. Gratis wifi is de norm. Je staat er niet bij stil dat je geen wachtwoord moet ingeven of dat je laptop even snel als je gsm het openbare netwerk vindt. Maar daar sluipt net het gevaar. Voor je het weet zijn internetcriminelen met je bankgegevens aan de haal... 

Wees op vakantie behoedzaam voor cybercriminaliteit

Tips voor een zorgeloze vakantie online

Cybercriminelen vissen letterlijk naar je gegevens. Maak daarom op vakantie beter geen verbinding met gratis wifi-netwerken waarvoor geen wachtwoorden vereist zijn. Doe je dat wel? Vraag dan steeds de juiste benaming van het netwerk na op de locatie waar je zit en geef nooit je persoonlijke gegevens in.

Wil je toch vertrouwelijke informatie invullen of opzoeken? Dan gebruik je beter je 4G- of 5G-verbinding. De roamingkosten zijn in de Europese Unie inmiddels afgeschaft. Je betaalt hiervoor dus niets extra’s.

Wil je jezelf extra beveiligen? Update dan vóór je op reis vertrekt je software en je apps en installeer een antivirusprogramma op al je apparaten. Verander indien nodig je wachtwoorden: lees onze tips om sterke wachtwoorden te creëren. Je gebruikt op vakantie ook beter geen USB-poorten voor het opladen van je gsm. Schaf dus voor je op reis vertrekt een powerbank aan.

Wist je trouwens dat er zoiets bestaat als een cyberverzekering om jou en je gezin te beschermen tegen bepaalde cyberrisico’s? Zeker een aanrader!