Baloise noteert voor 2023 een resultaat van 115 miljoen euro (EBIT) in België. Dit blijkt uit de jaarresultaten die de Baloise groep vanochtend publiceerde. De tak Niet-Leven laat de sterkste groeicijfers opmeten (+6,8 %), terwijl Leven minder dan verwacht is gedaald (-8,7 %). Vanwege veranderende macro-economische omstandigheden, zoals de vorm van de rentecurve, hebben klanten meer opties om elders rendement te behalen, waaronder de staatsbon.
Belangrijk om op te merken is dat de Solvency II-ratio 174,5 % bedraagt, wat duidt op een gezonde bedrijfsvoering.
De recente herverzekeringstransactie begin 2024 van een gedeelte van de levensverzekeringsportefeuille van Baloise in België met RGA International toont Baloises blijvende optimalisatie-inspanningen in de tak Leven aan. Deze transactie vertegenwoordigt de volgende stap in haar strategie voor de levensverzekeringsactiviteiten, gericht op moderne verzekeringsproducten. Deze maatregel heeft geen significante invloed op de winst of op de solvabiliteitsratio van de groep Baloise.
Wim Kinnet, CFO Baloise, biedt inzicht: 'Onze gunstige solvabiliteitsratio is het resultaat van onze voortdurende inspanningen op het gebied van kostenbesparing en efficiëntie. Ondanks de uitdagende omstandigheden van klimaatverandering en inflatie, leveren onze teams dagelijks uitstekend werk.'
Voor Niet-Leven noteert Baloise een opvallende stijging van 30 % in de KMO- en zelfstandigenmarkt. Die groei weerspiegelt de effectiviteit van de strategische beslissingen om zich meer te concentreren op deze doelgroepen.
In het segment Leven heeft Baloise enkele uitdagingen ondervonden, met name in de doelgroep van zelfstandigen, waar fiscale aanpassingen hebben geleid tot een verschuiving op vlak van productie. Niettemin heeft Baloise een aanzienlijke groei van meer dan 20 % opgetekend inzake nieuwe polissen voor groepsverzekeringen en van maar liefst 40 % in het klassieke pensioensparen.
Christophe Hamal, CEO van Baloise, geeft duiding: 'Het segment Leven is een langetermijnzaak en we merken dat producten die stabiliteit bieden en minder gevoelig zijn voor kortetermijnfluctuaties, zoals groepsverzekeringen en klassiek pensioensparen, het uitstekend doen. Fiscale stabiliteit speelt een cruciale rol in het succes van verzekeringsproducten en het sparen voor een aanvullend pensioen.'
'2023 markeert een significante verandering in het kostenlandschap, waarbij we meer dan eens getuige zijn van de klimaattransitie, de loonindexering en de stijgende kosten veroorzaakt door de adoptie van elektrische voertuigen,' verklaart Christophe Hamal. 'Deze convergentie van trends vraagt om een flexibele en proactieve aanpak om competitief te blijven in deze dynamische markt,' voegt hij eraan toe.
Ondanks de onvermijdelijke schade door natuurrampen, daalde het aantal stormen en overstromingen in 2023, wat een positieve financiële uitkomst voor Baloise opleverde. In 2023 werden 6.411 schadedossiers ingediend, met een totale schadelast van 16,7 miljoen euro en een gemiddelde schadelast van 2.560 euro per dossier.
Gert Vernaillen, Chief Risk Officer Baloise, trekt desalniettemin aan de alarmbel: 'Ondanks de gunstige weersomstandigheden van 2023, biedt dit geen garantie voor de toekomst, gezien de vooruitzichten met betrekking tot klimaatverandering. Daarnaast zijn de herverzekeringspremies de afgelopen jaren aanzienlijk gestegen, waardoor er bezorgdheid blijft over de betaalbaarheid van risico's in de toekomst.'
Daarnaast zorgde een aanzienlijke indexsprong van 11 % in 2023 voor kostenstijgingen voor Baloise en andere bedrijven. Die stijgingen in operationele kosten benadrukken het belang van doeltreffende kostenbeheersingsstrategieën in een dynamische economische omgeving.
Bovendien heeft de massale adoptie van elektrische voertuigen geleid tot hogere kosten in de autoverzekeringssector, met een gemiddelde stijging van 15 %.
Baloise blijft zich zowel op het Leven- als het Niet-Leven-segment richten, met een speciale focus op zelfstandigen en KMO's.
Door veranderende regelgeving, zoals de recente aanpassing van de '80 %-regel', en de toegenomen concurrentie van banken en de overheid, met onder andere de uitgifte van de staatsbon in 2023, wordt de sector in het segment Leven voor uitdagingen geplaatst. Toch blijft het sparen voor een aanvullend pensioen een cruciale pijler voor Baloise.
Baloise zal zich blijven aanpassen aan deze uitdagingen om betrouwbare en innovatieve verzekeringsoplossingen te bieden die voldoen aan de behoeften van de klanten en de veranderende marktomstandigheden.
Christophe Hamal sluit af: 'Bij Baloise blijven we ons inzetten voor de toekomst van onze klanten, inclusief de betaalbaarheid van de pensioenen. Laten we samen werken aan innovatieve oplossingen om een stabiele en duurzame financiële toekomst te garanderen voor iedereen.'
Lees hier het volledige persbericht (in het Engels).