News

4 op 10 Belgische e-mailadressen gehackt, blijkt uit nieuwe test.

1 februari 2020. Liefst 40 % van Belgische e-mailadressen slingeren op het internet of het darkweb rond. Dat blijkt uit de eerste resultaten van de Cyber Safe Check, een onlinetest die Baloise Insurance vorige maand lanceerde en die nagaat of je e-mailadres gehackt is. Tot op vandaag deden bijna 2.000 Belgen de test.

Cybercriminelen liggen vandaag steeds vaker op de loer en proberen via allerlei trucjes onze persoonlijke data te ontfutselen. Het is belangrijk om hen een stapje voor te zijn of het hen op zijn minst moeilijker te maken. 

Baloise Insurance ontwikkelde een gratis test in samenwerking met het Zweedse beveiligingsbedrijf EyeOnID, gespecialiseerd in proactieve identiteitsbescherming. Met de test kun je nagaan of je e-mailadres betrokken is geraakt bij een grote hackingaanval, zoals in het verleden al bij LinkedIn, Adobe of Dropbox gebeurde. Bijna 2.000 mensen deden tot op vandaag de test en liefst 40% van de Belgische e-mailadressen of wachtwoorden blijken onveilig en liggen te grabbel op het internet. 

Jeroen Hulshof, Chief Information Security Officer bij Baloise Insurance, geeft een aantal tips om je digitale voetafdruk zo klein mogelijk te houden en de impact bij misbruik te beperken.

  1. Gebruik beter tijdelijke of andere e-mailadressen voor nieuwsbrieven of partijen waar je maar eenmalig wat mee te maken hebt of die je niet helemaal vertrouwt. Geef zeker niet je e-mailadres op dat toegang geeft tot je gegevens én dat je mogelijk ook hebt opgegeven als hersteladres om je wachtwoord te herstellen. Handig zijn aanbieders zoals https://tempail.com die je snel en zonder registratie een anoniem wegwerp e-mailadres geven, maar ook bij diverse internetproviders kan je gratis een aantal extra e-mailadressen (aliassen) aanmaken. 
  2. Nog steeds is het woord “paswoord” een van de meest gebruikte wachtwoorden in België. Uiteraard een slecht idee. Je gebruikt dan ook best een wachtwoordzin in plaats van een enkel wachtwoord. We doen het even voor: ‘Ikheb2honden:Max&Puk’. Deze zin is lang, bevat meerdere woorden en een mix van hoofdletters en kleine letters en een speciaal teken. Bovendien is deze wachtzin eenvoudig te onthouden en houdt het geen steek voor buitenstaanders. 
  3. Vernieuw je wachtwoorden regelmatig én gebruik niet hetzelfde wachtwoord om op verschillende websites in te loggen. Gebruik ook geen patronen, waarbij de hacker, als hij een van je accounts hackt, gemakkelijk op andere accounts van je zou kunnen inbreken. Maak geen variaties op oude wachtwoorden zoals ‘IkhebeenWachtwoord1’ en ‘IkhebeenWachtwoord2’. De regel is om je wachtwoord minstens een keer per jaar te wijzigen. 
  4. Gebruik een digitale kluis of een persoonlijke wachtwoordmanager. De digitale kluis is een versleutelde databank waar je per website je accounts en bijbehorende wachtwoorden veilig in kunt opslaan. Versleuteld betekent dat de wachtwoorden niet leesbaar zijn voor iemand die het overkoepelende wachtwoord of de moedersleutel van de kluis niet heeft. Belangrijk is natuurlijk wel dat je je wachtwoordkluis beveiligt met een sterke wachtzin. Op die manier hoef je nog maar één wachtzin te onthouden. Op toestellen van Apple kun je hiervoor eenvoudig en veilig de iCloud-sleutelhanger voor gebruiken, maar er zijn ook tal van andere aanbieders zoals Dashlane, LastPass en 1Password.
  5. Een unieke en complexe wachtzin voor je mailbox is een goed begin, maar het is nog veiliger om tweestapsverificatie in te stellen. Bij het inloggen moet je naast je gebruikersnaam en wachtwoord nog op een extra manier bewijzen dat jij de eigenaar bent van het account. Zo wordt er meestal ook een veiligheidscode verstuurd via sms of een app op je smartphone, denk bijvoorbeeld aan de itsme-app om je te identificeren bij verschillende overheidsdiensten en bedrijven. 

Wil je zelf gratis checken of je e-mailadres gehackt is?

Doe dan nu de test!

Of kom meer te weten over onze cyberoplossingen voor jouw gezin of jouw bedrijf.

Meer nieuws

Product

6 november 2020

Schouwbrand: vaak voorkomend, maar makkelijk te voorkomen

Baloise Insurance telt tot vier branden per maand door slecht onderhouden schouw

CSR

1 november 2020

Baloise Insurance start met rouwbegeleiding

Baloise Insurance begeleidt vanaf 1 november nabestaanden van overleden klanten met een groepsverzekering gratis bij hun rouwproces. De verzekeraar schakelt daarvoor de hulp in van erkende ...