FR NL
Baloise Insurance verzekert drones voor medisch transport
News Baloise Insurance verzekert drones voor medisch transport
22 oktober 2018. Baloise Insurance gaat als eerste verzekeraar in ons land het transport van medicatie, stalen en bloedproducten per drone verzekeren. Hiervoor sluit de verzekeraar zich aan bij het Helicus Aero Initiative (HAI).

De toenemende verkeersproblemen in ons land veroorzaken ook vertraging voor het medische transport op de weg. En dat terwijl er net vaker vervoer nodig is doordat laboratoria en ziekenhuizen centraliseren gezien de netwerkvorming die binnenkort verplicht wordt. Door de files verliezen de koeriers van medicatie, stalen en bloedproducten vandaag vaak te veel tijd door van het ene naar het andere ziekenhuis te rijden.

Het Belgische Helicus Aero Initiative (HAI) wil bijgevolg op korte termijn het medisch transport per drone mogelijk maken. HAI is een platform dat spelers uit de gezondheidssector, luchtverkeersautoriteiten en belangrijke bedrijven op het vlak van onbemande luchtvaart verzamelt. Onder meer de Belgische bedrijven Belgocontrol, Unifly, SABCA en NSX stapten al mee in het project.

Sinds deze week is Helicus Aero Initiative weer een stap dichter bij de eerste drone die medisch materiaal levert. Want dankzij de ondertekening door verzekeraar Baloise Insurance van het partnerschap met Helicus, komt er voor het eerst een verzekering gebaseerd op een degelijke risicoanalyse voor dronetransport.

'We zijn trots dat we kunnen meewerken aan het Helicus Aero-initiatief. Transport met drones zal de komende jaren steeds belangrijker worden en als pionier in de verzekeringswereld willen we ook hier een van de koplopers zijn. Medisch transport heeft een specifieke risicoanalyse en speciale verzekeringsproducten nodig. We willen Helicus helpen om de ontwikkelings-, test- en operationele activiteiten in de meest veilige omstandigheden te kunnen uitvoeren.'
Pieter Vandenbussche, Directeur Techniek Ondernemingen & Marine, Baloise Insurance

De Europese Commissie schat dat de civiele Europese dronemarkt binnen tien jaar al 15 miljard euro zal uitmaken. Het Europees Parlement stemde in juni nog voor nieuwe veiligheidsregels voor de luchtvaart en duidelijke en consistente wetten voor het gebruik van drones in het Europese luchtruim. Grote bedrijven zien dan ook de tijd gekomen om hun ervaring op te bouwen in deze nieuwe sector.

'Het Helicus Aero Initiative biedt net deze bedrijven de mogelijkheid om zich op een efficiënte manier voor te bereiden en hun competenties op te bouwen voor een toekomst met drones. Het is dankzij deze verschillende toonaangevende spelers, elk specialist in eigen vakgebied, dat we samen een robuuste totaaloplossing zullen kunnen bieden aan ziekenhuizen en laboratoria. We zijn dan ook uitermate blij om te kunnen rekenen op de expertise en middelen van Baloise Insurance, dat een verzekeringsproduct voor drones op maat zal ontwikkelen.'
Mikael Shamim, Managing Director of Helicus / Coordinator Helicus Aero Initative

Helicus is een start-up die kwalitatieve, ecologische en betaalbare oplossingen wil aanreiken in de medische transportsector. Helicus biedt een efficiënt kader aan om complementaire competenties van partners te coördineren onder de noemer van het Helicus Aero Initiative (HAI). Het HAI ecosysteem leidt tot onbemande luchtvaarttoepassingen voor de gezondheidszorg. Uiteindelijk zal Helicus, als luchtvaartoperator, medische transportdiensten uitbaten. www.helicus.aero

Meer nieuws