News

Gratis platform Gonna.be laat Belg pensioen simpel simuleren

14 mei 2020. Via het onlineplatform Gonna.be kunnen Belgen naast hun inkomen in geval van ziekte of ongeval voortaan ook eenvoudig en geheel vrijblijvend hun pensioen berekenen. De uitbreiding van het initiatief van Baloise Insurance in samenwerking met de KU Leuven komt in volle coronacrisis als geroepen. ‘Ongeacht de persoonlijke situatie zal de crisis ons extra aan het denken zetten over ons inkomen in moeilijke tijden of over ons pensioen. De huidige situatie heeft een impact op hoe en hoeveel we sparen en de financiële keuzes die we maken. Mensen zijn nu meer dan ooit op zoek naar informatie’, zegt Kristof De Witte, professor economie aan de KU Leuven.

Coronacrisis zet ons aan het denken over ons inkomen in moeilijke tijden en over ons pensioen

De Nationale Bank peilde in april naar de impact van de coronacrisis op de Belgische gezinnen. Daaruit blijkt dat een op de acht gezinnen in uiterst financiële kwetsbare situaties zitten omdat ze verwachten minstens 10 procent van hun gezinsinkomen kwijt te spelen terwijl ze slechts voor 3 maanden spaargeld hebben om in hun levensonderhoud te voorzien. Tegelijkertijd geven heel wat Belgen aan dat ze de komende periode meer zullen sparen. 

Logisch, vindt KU Leuven-professor Kristof De Witte die via platform Gonna.be, een initiatief van Baloise Insurance in samenwerking met KU Leuven, onderzoek doet naar het Belgische keuzegedrag en financieel welzijn

‘Door het wegvallen van uitstapjes, reizen en hobby’s omdat we allen verplicht in ons kot moeten blijven, zal een groot deel van de Belgen meer ruimte hebben om te sparen of te investeren. Dat geldt uiteraard vooral voor wie fulltime kon blijven werken. Wie (deeltijds) economisch werkloos is, zal meer geneigd zijn zich te informeren over de verschillende financiële opties om een spaarpotje aan te leggen voor de toekomst, ook al zal hun spaarcapaciteit beperkter zijn. Wat voor iedereen geldt, is dat deze crisis ons allen extra aan het denken zal zetten over mogelijk moeilijke momenten in de toekomst en over ons pensioen.’ - Kristof De Witte, professor economie KU Leuven

Financiële selfie

Uit onderzoek dat Gonna.be vorig jaar liet uitvoeren bij meer dan 1.000 Belgen bleek dat de helft van wie jonger dan 50 jaar is totaal geen idee heeft hoeveel pensioen hij later zal hebben. Terwijl 60 % wekelijks met de financiën van het huishouden bezig is, heeft slechts een op de vijf (20 %) al ooit een financieel plan opgesteld of laten opstellen. ‘Door nu zelf economisch werkloos te worden of mensen in de nabije omgeving op tijdelijke werkloosheid te zien vallen, zullen velen voor het eerst nadenken over financiële planning’, zegt De Witte. 

Belgen die een duidelijke inschatting willen krijgen van hun toekomstig pensioen, kunnen voortaan eenvoudig op Gonna.be terecht, een initiatief van Baloise Insurance in samenwerking met KU Leuven. Sinds eind vorig jaar geeft dat gratis platform al een zicht op inkomen bij ziekte of ongeval, maar de uitbreiding met de pensioensimulator die al gepland stond, komt met de coronacrisis meer dan ooit als geroepen. 

‘Mensen zijn er zich in crisistijd dan wel meer van bewust dat ze iets opzij moeten zetten voor later, toch heeft een groot deel van de bevolking nog altijd geen idee wat zijn pensioen zal zijn. Velen vinden de weg niet om het te berekenen en weten niet precies hoeveel ze opzij moeten zetten. Gonna.be helpt met die berekening. Nadat je een zicht hebt gekregen op je nettomaandpensioen dat je vandaag al bijeen spaarde, kun je ook aangeven welk inkomen je later wenst. Gonna.be geeft je opties om dat pensioen te halen en berekent hoeveel je dat nu ongeveer zal kosten. Waar je normaal naar verschillende websites moet surfen, veel info moet ingeven en moeilijke vragen in vaktaal krijgt, kan je je financiële situatie nu eenvoudig, gratis en geheel vrijblijvend simuleren op één platform. We zijn van mening dat een duidelijk zicht krijgen op je financiën vandaag zo makkelijk moet kunnen als een selfie nemen.’ - Charlotte Van Tiggelen, Gonna.be
 

Kuddegedrag

Dat de coronacrisis zal leiden tot gewijzigd menselijk gedrag en dus ook financiële keuzes, is wel duidelijk volgens professor Kristof De Witte en zijn medewerker Francisco Pitthan. Dat leren eerdere ervaringen in het buitenland ons. 

‘Toen Taiwan in 2003 met de SARS-ziekte werd geconfronteerd, lag het aantal ziekenhuisbezoeken zelfs na vier maanden nog steeds laag uit angst om besmet te worden. Artsen lieten ook al weten nu hetzelfde te zien in België. Dergelijke gedragsaanpassingen hebben ook een economische impact. Canada, dat in 2003 ook getroffen werd door SARS, zag hoe moeizaam de economie toen opnieuw op dreef kwam. De overheid heeft daarop een massa-event georganiseerd via een gratis optreden van de Rolling Stones. Het motiveerde de bevolking om het toeristische, economische en sociale leven weer op te pikken. Die ommezwaai toont aan hoe beïnvloedbaar we zijn tijdens en na een crisis. Het komt er nu echt op aan om je heel goed te informeren, geen overhaaste beslissingen te nemen, maar zeker ook na te denken over je huidige en toekomstige financiële situatie. Want het gebrek aan actie of slechte keuzes kunnen gevolgen hebben voor de rest van ons leven.’ - Kristof De Witte, professor economie KU Leuven

gonnabe logo

Over Gonna.Be 

Gonna.be is een platform, beschikbaar voor iedereen en volledig anoniem, vrijblijvend en gratis. Het platform wil op een laagdrempelige manier elke Belg inzicht bieden in zijn financiële situatie en mogelijke maatregelen voorstellen. Op het platform kan je je simulatie berekenen via een chatbot die 24/7 beschikbaar is. En via educatieve content zoals animaties, video’s, blogs en testimonials worden financiële termen begrijpelijk uitgelegd. Gonna.be moet met andere woorden een soort financiële buddy worden. Zo worden geld- en verzekeringskwesties toegankelijk voor iedereen, en kan iedereen voorbereid naar zijn makelaar of bankier stappen en de juiste keuzes maken. 

Over Baloise Insurance België 

Baloise Insurance is een verzekeringsmaatschappij die een lange ervaring en rijke geschiedenis koppelt aan de zin voor ondernemen en innovatie. Bij alles wat we doen, staat de klant centraal. Alle talenten zijn welkom en samen gaan we voor de beste resultaten. We bouwen iedere dag aan een duurzame samenwerking met onze partners, de makelaars, om zowel particulieren als ondernemingen passende verzekeringsoplossingen aan te bieden. Baloise Insurance maakt deel uit van de Zwitserse Baloise Group. We willen bijdragen aan een veiligere wereld voor al onze stakeholders: onze klanten, onze makelaars, onze medewerkers en onze aandeelhouders. Baloise Insurance behoort tot de top 4 van de schadeverzekeraars.

Meer nieuws

26 augustus 2021

Baloise dekt miljoenen stormschadeclaims en boekt sterke financiële resultaten voor de eerste helft van het jaar

Baloise Group stelt vandaag haar halfjaarresultaten voor.

Financial

9 maart 2021

Baloise in boekjaar 2020 succesvol in laatste fase van Simply Safe

Baloise Group stelt vandaag haar jaaresultaten voor. Lees hier het volledige persbericht.