FR NL
De groene kaart wordt wit
News De groene kaart wordt wit
30 juni 2020. Vanaf 1 juli 2020 zal de internationale motorrijtuigenverzekeringskaart, of beter bekend als ‘de groene kaart’, er anders uitzien.
De groene kaart wordt wit

De groene kaart wordt voortaan gedrukt op wit papier. Ontvang je een nieuwe verzekeringskaart na 1 juli? Dan zal die er dus een beetje anders uitzien.

Heb je na 1 juli nog een groene ‘groene kaart’? Dan hoef je je geen zorgen te maken. De kaarten gedrukt vóór 1 juli 2020 op ‘groen papier’ blijven wel nog geldig tot 31 december 2021. Het Belgisch Bureau van de Autoverzekeraars (BBAV) voorziet daar een overgangsperiode. Pas vanaf 1 januari 2022 mag er geen enkele verzekeringskaart op groen papier meer in omloop zijn.

Waarom heb je een verzekeringskaart nodig?

Het is verplicht een verzekering burgerrechtelijke aansprakelijkheid (BA) voor motorrijtuigen te nemen. Die verzekering en bijhorende verzekeringskaart worden jaarlijks vernieuwd. Samen met het inschrijvingsbewijs van de wagen, het gelijkvormigheidsattest en het keuringsbewijs is het een verplicht boorddocument. Krijg je controle? Dan moet je die papieren altijd kunnen voorleggen.

Op de groene kaart vind je jouw polisnummer. Dat heb je nodig om na een ongeval het Europees aanrijdingsformulier in te vullen. Het vermeldt ook in welke landen je autoverzekering geldt en voor welke periode.

Ga je deze zomer op reis met de wagen? Controleer dan zeker of je verzekeringsbewijs geldig is in het land van bestemming als je buiten de Europese Unie wilt reizen. Is dat niet het geval? Dan is het in sommige landen mogelijk om een tijdelijke autoverzekering te nemen aan de grensovergang. Je kunt daarvoor best vóór vertrek informatie inwinnen over de prijs, de verzekeringsperiode en de procedures bij het consulaat van het betreffende land.

Meer nieuws