News

Baloise neemt Belgische verzekeraar Fidea over

15 april 2019. De Zwitserse Baloise Group koopt de Belgische verzekeraar Fidea van het Chinese Anbang en versterkt hiermee aanzienlijk haar positie in België.

Met de overname versterkt Baloise, dat in België onder de merknaam Baloise Insurance opereert, aanzienlijk haar 5e plaats op de Belgische markt in het segment van niet-levensverzekeringen en komt zo dicht bij de top 4. De bijna vierhonderd werknemers van Fidea worden allemaal overgenomen door Baloise.

De Belgische verzekeraar Fidea is gevestigd in Antwerpen en was sinds 2015 in handen van de Chinese groep Anbang. Fidea behaalde in 2018 een premievolume van 303,3 miljoen euro, waarvan meer dan twee derde van de premies voortkomen uit de afdeling van niet-levensverzekeringen. Net zoals Baloise concentreert Fidea zich in niet-levensverzekeringen vooral op de groeisegmenten van particuliere klanten en op verzekeringsoplossingen voor kleine en middelgrote ondernemingen. 

De om en bij de vierhonderd mensen die Fidea tewerkstelt, worden allemaal overgenomen door Baloise. Baloise Insurance zal zo in totaal bijna 1.600 mensen tewerkstellen in België. Met de overname stijgt het marktaandeel van Baloise Insurance naar 8,5 % voor niet-levensverzekeringen en naar 4,2 % voor levensverzekeringen. In 2018 realiseerde Baloise Insurance in België nog een omzet van 1,49 miljard euro en een winst vóór belastingen van 172,3 miljoen euro.

‘De overname van Fidea past volledig in onze Simply Safe-strategie om enerzijds onze kernactiviteiten op de focusmarkten van Baloise te versterken en anderzijds sterk te innoveren en te experimenteren op het vlak van digitalisering. Met de aankoop en de daaruit voortvloeiende synergieën verhogen we op lange termijn de groeikracht en rentabiliteit, en winnen we op de aantrekkelijke Belgische markt aanzienlijk marktaandeel.’ - Gert De Winter, CEO Baloise Group

Makelaars en klanten

Baloise Insurance biedt haar producten aan via een uitgebreid netwerk van professionele makelaars. Samen met Fidea hoopt de verzekeraar haar partnership met makelaars verder uit te bouwen om haar klanten de beste service te geven.

‘Ik ben bijzonder verheugd met de acquisitie van Fidea, ondertussen de derde aankoop in België in de laatste tien jaar. Het is het bewijs dat onze aandeelhouder Baloise Group gelooft in de toekomst van de Belgische verzekeringsmarkt en in de distributie via makelaars in het bijzonder. Samen met de collega's van Fidea, die net zoals wij geloven in de adviesrol van de makelaar, zullen we onze positie van bevoorrechte partner bij makelaars en klanten verder uitbouwen.’ - Henk Janssen, CEO van Baloise Insurance in België

‘Met de overname door Baloise Group komt Fidea terecht in een sterk groeiend bedrijf waar we inzake dienstverlening en oplossingsgerichtheid  naar de makelaars en klanten veel gelijkenissen vertonen.  Ik ben ervan overtuigd dat de Fidea-medewerkers met hun knowhow een belangrijke bijdrage kunnen leveren aan de verdere versterking van Baloise Insurance om een nog stevigere positie in te nemen op de Belgische verzekeringsmarkt.’ - Edwin Schellens, CEO van Fidea

De transactie gebeurt onder voorbehoud van de toelating van de verantwoordelijke toezichthouder en de mededingingsautoriteit en zal vermoedelijk in de tweede helft van 2019 een feit zijn. 

Perscontact:

  • Bart Walraet, woordvoerder Baloise Insurance
    +32 473 90 23 08
    bart.walraet@baloise.be
  • Christel Michiels, corporate communications Fidea
    + 32 497 93 84 61
    christel.michiels@fidea.be


Over Baloise Insurance België 
Baloise Insurance is een verzekeringsmaatschappij die een lange ervaring en rijke geschiedenis koppelt aan de zin voor ondernemen en innovatie. Bij alles wat we doen, staat de klant centraal. Alle talenten zijn welkom en samen gaan we voor de beste resultaten. We bouwen iedere dag aan een duurzame samenwerking met onze partners, de onafhankelijke makelaars, om zowel particulieren als ondernemingen passende verzekeringsoplossingen aan te bieden. Baloise Insurance maakt deel uit van de Zwitserse Baloise Group. We willen bijdragen aan een veiligere wereld voor al onze stakeholders: onze klanten, onze makelaars, onze medewerkers en onze aandeelhouders. Baloise Insurance behoort tot de top 5 van de verzekeraars Niet-Leven.

Over Baloise Group
De Baloise Group is meer dan een traditionele verzekeringsmaatschappij. In het digitale tijdperk staan de veranderende veiligheids- en dienstverleningsbehoeften van de onderneming centraal in onze activiteiten. De nagenoeg 7.200 Baloise-medewerkers concentreren zich dan ook op de wensen van hun klanten. Een optimale klantenservice en innovatieve producten en diensten zorgen ervoor dat Baloise de eerste keuze is voor iedereen die zich veilig wil voelen. Vanuit het centrum van Europa is de Baloise Group, met hoofdzetel in Bazel, actief als aanbieder van preventie-, pensioen-, assistentie- en verzekeringsoplossingen. De voornaamste markten zijn Zwitserland, Duitsland, België en Luxemburg. In Zwitserland is de Baloise Group met de Baloise-bank SoBa bovendien actief als gerichte financiële dienstverlener, een combinatie van verzekeringen en bank. Vanuit het competentiecentrum in Luxemburg levert de Baloise Group innovatieve pensioenproducten voor privéklanten in heel Europa. De aandelen van Bâloise Holding nv worden genoteerd op de SIX Swiss Exchange, Main Market Segment.

Over Fidea
Fidea is een gezonde verzekeraar waar particuliere cliënten, zelfstandigen en ondernemingen terecht kunnen voor zowel schade- als levens- en beleggingsverzekeringen. Het bedrijf verdeelt zijn polissen via onafhankelijke verzekeringsmakelaars en in het kader van een bank- en verzekeringssamenwerking, ook via het distributienetwerk van Crelan en Bank Nagelmackers. Naast de hoofdzetel in Antwerpen heeft Fidea een regionale zetel in Braine-L’Alleud. Het bedrijf stelt zo’n 370 mensen te werk, verdeeld over beide vestigingen. 

Meer nieuws

Fidea

4 november 2019

Baloise Insurance koopt portefeuille schadeverzekeringen van Athora Belgium

Baloise Belgium NV (‘Baloise Insurance’) gaat de portefeuille van schadeverzekeringen van Athora Belgium NV (‘Athora Belgium’) kopen voor 60 miljoen EUR (zonder overdracht van eigen vermogen) ...

Fidea

8 oktober 2019

Acht op de tien Belgen kennen inkomen niet bij ziekte of ongeval

Acht op de tien Belgen weten niet welk inkomen ze hebben wanneer ze arbeidsongeschikt worden door ziekte of een ongeval. Dat blijkt uit een studie bij duizend Belgen op vraag van Baloise ...