Mijn fiets is gestolen, wat nu?

Jouw fiets is gestolen. Dat is op zijn minst gezegd een onaangename verrassing. Daar sta je dan, zonder vervoermiddel. Wat kun je dan doen?

Aangifte bij de politie

Is jouw fiets gestolen? Doe altijd aangifte bij de politie. Daardoor vergroot je de kans dat je jouw fiets terugziet. Aangifte kun je doen bij de lokale politie, maar ook elektronisch via police-on-web.be. Wil je elektronisch een aangifte doen? Hou je identiteitskaart en kaartlezer dan bij de hand. 

Hoe geraak ik op mijn bestemming?

Met wat goed geluk vind je iemand die jou kan ophalen en terug thuisbrengen. Er is ook nog altijd het openbaar vervoer of een taxi die je kunt nemen. Maar wist je dat een fietsbijstandverzekering jou in die gevallen ook uit de nood helpt?

Is jouw fiets onderweg gestolen? En heb je een fietsbijstandsverzekering? Dan zorgt die voor vervoer naar jouw  bestemming en/of naar huis. Die verzekering betaalt ook voor je vervoer.

Vindt de politie jouw fiets terug? Dan zorgt en betaalt de fietsbijstandsverzekering voor vervoer tot aan jouw fiets. Zodat jij hem makkelijk kunt afhalen.

Website voor gevonden fietsen

Wist je dat er een website voor gevonden fietsen is? Op gevondenfietsen.be vind je een overzicht van teruggevonden fietsen. Met de handige zoekfunctie kun je nagaan of jouw fiets gevonden is.

Is jouw fiets teruggevonden? Dan heb je 6 maanden de tijd om aanspraak te maken op je fiets. Let op, je moet wel kunnen bewijzen dat de fiets van jou is. Dat kan alleen als je aangifte hebt gedaan. Maak wat foto's van jouw fiets voor je hem kwijt bent. Dat maakt het makkelijker om hem te beschrijven en terug te vinden.

Vijf handige tips om fietsdiefstal te vermijden

  1. Label of graveer jouw fiets. Dieven zijn minder geneigd gelabelde of gegraveerde fietsen te stelen. Is hij toch gestolen? En vindt de politie jouw fiets terug? Dan herken je jouw fiets makkelijk aan het label.
  2. Doe jouw fiets altijd op slot, ook al ben je niet lang weg. Ook als jouw fiets in een garage, binnenplaats of fietsenstalling staat, leg je jouw fiets best vast met een slot.
  3. Maak de fiets vast aan een vaststaand voorwerp. Dat maakt het moeilijker om een fiets te stelen.
  4. Vergeet niets in jouw fietszakken of op de bagagedrager. En neem ook alle accessoires zoals fietscomputers, afneembare verlichting of drinkbus mee.
  5. Zet jouw fiets op goed verlichte plaatsen waar veel mensen voorbijkomen.