Jaarlijks voor 50 miljoen euro aan diefstal op werven

Heeft uw bedrijf het ook al eens meegemaakt? Een van uw bestelwagens staat geparkeerd op een werf en op een onbewaakt moment slaan inbrekers toe. Ze hebben het gemunt op duur gereedschap, persoonlijke bezittingen van de eigenaar of kostbare materialen zoals koper. De diefstal op werven wordt jaarlijks geschat op zo'n 50 miljoen euro. En dat bedrag loopt nog verder op.

Moeizame opsporing

Bij diefstal op werven gaat het meestal om rondtrekkende bendes die zeer nauwkeurig te werk gaan. Na de inbraak zijn er nauwelijks sporen terug te vinden en getuigen van de feiten zijn er bijna nooit. De bendes opereren internationaal en verdwijnen na enkele diefstallen van de radar. Ze verkopen de gestolen goederen op de tweedehandsmarkt of in het buitenland. Dat maakt het extra moeilijk om de daders en/of de gestolen goederen te traceren.

Jan is al meer dan 20 jaar loodgieter en heeft in de loop van de tijd een routine opgebouwd. Elke vrijdagvond komt hij na een drukke werkweek thuis en parkeert hij zoals iedere dag zijn bestelwagen voor zijn woning. De volgende ochtend rijdt hij naar de opslagruimte om het materiaal daar te stockeren. Jan had al gehoord over bendes die inbreken in kleine bestelwagens en installeerde daarom een lichtsensor boven zijn oprit. Hij maakte er bovendien ook een gewoonte van om achteruit te parkeren, met de deuren van de laadruimte naar zijn woning gericht.

Toen hij op een zaterdagochtend de deuren van zijn bestelwagen opende, wist hij hoe laat het was. Inbrekers hadden het die nacht op de inhoud van zijn wagen gemunt. De volledige inhoud, ter waarde van zo'n € 8.000, was weg. Jan deed aangifte, maar van de daders was geen spoor te bekennen. 

Initiatieven

De politie ziet de diefstalcijfers jaar na jaar toenemen en trekt aan de alarmbel. Als antwoord op deze noodkreet ontstaan er initiatieven uit verschillende hoeken. Zowel de politie als beroepsorganisaties, vakpers en commerciële bedrijven doen voorstellen om het aantal diefstallen te reduceren.

Voorkomen is beter dan genezen. Daarom wil Baloise Insurance haar klanten zo goed mogelijk informeren en adviseren, zodat inbrekers minder of zelfs geen kans meer krijgen om hun slag te slaan. 

Wanneer klanten kunnen aantonen dat ze de nodige preventiemaatregelen hebben getroffen om schade en kosten door diefstal en inbraken te voorkomen, kunnen zij gunstigere voorwaarden genieten of kunnen we een korting toekennen op de verzekeringspremie. Praat erover met uw makelaar en lees onze tips en tricks om diefstal uit bestelwagens aan banden te leggen.