Tips en tricks om diefstal uit bestelwagens aan banden te leggen

Bij lokale politiediensten is het dagelijkse kost: een kleine zelfstandige die aangifte doet van een diefstal uit zijn bestelwagen. Er zijn na de inbraak nauwelijks sporen terug te vinden. Getuigen van de feiten zijn er bijna nooit. De bendes opereren internationaal en verdwijnen na enkele diefstallen van de radar. Ze verkopen de gestolen goederen op de tweedehandsmarkt of in het buitenland. Dat maakt het extra moeilijk om de daders en/of de gestolen goederen te traceren. 

Zet inbrekers buiten spel

De problematiek rond diefstal uit bestelwagens is voor zowel politie als beroepsorganisaties een gekend feit. Al jaren doen ze (samen) inspanningen om deze criminele feiten onder de aandacht te brengen en eigenaars en gebruikers van bestelwagens op de risico's en de gevaren te wijzen.

Preventietips

Enkele tips om uw wagens en materiaal goed te beschermen en ervoor te zorgen dat dieven geen kans meer krijgen:

  • Parkeer de bestelwagen in een garage of op een andere veilige plaats.
  • Indien u de bestelwagen op een oprit parkeert, plaats die met de achterdeuren zo dicht mogelijk tegen een muur.
  • Sluit de wagen steeds zorgvuldig af met gebruik van alarmsystemen.
  • Laat geen kostbare voorwerpen en/of werktuigen in de bestelwagen liggen.
  • Houd een inventaris bij van de serienummers van de werktuigen, het merk en het type.
  • Identificeer, beschrijf en inventariseer het materiaal en breng bedrijfskleuren en/of logo aan (evt. met unieke, niet te verwijderen code).
  • Beperk het materiaal dat aanwezig is op een werf en/of tijdens stalling van de bedrijfswagen tijdens de avond en in het weekend.

Alarmsystemen

Bewakings- en beveiligingsfirma's bieden steeds meer geavanceerde en vernieuwde sloten en beveiligingssystemen aan. Zo bestaan er interne grendels die aan de binnenkant van de zij- en achterdeuren worden geplaatst. Ook externe sloten gemaakt uit een hoogwaardig staal moeten dieven verhinderen in bestelwagens in te breken. Bovendien is vaak de zichtbare aanwezigheid van een zwaar slot al voldoende om inbrekers af te schrikken. Zijn er kostbare vrachten aanwezig in de bestelwagens? Dan kunnen klanten investeren in een track & trace-systeem.

Goed om weten: bedrijven die investeren in beveiligingsmaatregelen tegen diefstal en inbraken op werven kunnen fiscale voordelen genieten.

Wanneer klanten kunnen aantonen dat ze de nodige preventiemaatregelen hebben getroffen om schade en kosten door diefstal en inbraken te voorkomen, kunnen zij gunstigere voorwaarden genieten of kunnen we een korting toekennen op de verzekeringspremie. Praat erover met uw makelaar.