Vrachtbeursfraude, steeds vaker voorkomend in de transportsector.

De transportsector staat onder druk: de consument wordt steeds veeleisender, publieke discussies rond ecologische voetafdruk doen de ronde, CO2-uitstoot en de modernisatie van het wagenpark beïnvloeden de werking van transportbedrijven, de winstmarges dalen en de bikkelharde, onderlinge concurrentie wordt steeds grimmiger.

Alsof dat nog niet genoeg is, werd de transportsector al sinds maart 2008 opgeschrikt door een nieuwe vorm van criminaliteit, vrachtbeursfraude, die desastreuze gevolgen kan hebben voor een vervoersmaatschappij. Goederenvervoerders bieden hun goederen aan op onlinevrachtbeursplatformen, maar komen in contact met criminele ondervervoerders die de goederen proberen te onderscheppen.

Goed geïnformeerd en alert zijn is de boodschap, want het gevaar loert om de hoek …

Vrachtbeurzen

Goederenvervoerders die wel een vracht hebben, maar geen of onvoldoende middelen hebben om die zelf te transporteren, bieden hun goederen aan op digitale vrachtbeurzen waar ze vervolgens in contact komen met ondervervoerders. Het gaat dan bijvoorbeeld om vervoerders die nog laadruimte over hebben of die met een lege vrachtwagen zouden terugkeren van hun bestemming. Helaas misbruiken criminelen dit systeem en proberen ze goederen via die onlineplatformen te onderscheppen. 

Evolutie

Sinds het voorval in maart 2008 worden steeds meer gelijkaardige feiten geconstateerd en wint deze vorm van diefstal aan populariteit bij criminelen. Niet verwonderlijk als u weet dat vervoer over de weg goed is voor bijna 75 % van alle getransporteerde goederen binnen de Europese Unie. Bovendien wordt het goederenvervoer ook steeds vaker uitbesteed. In 2015 was slechts 14 % van het wegvervoer voor eigen rekening. Vrachtbeursfraude neemt verschillende vormen aan en er is een evolutie merkbaar. 

Hoe pakken deze criminelen het aan?

Valse documenten
Bestaande bedrijfsnaam, valse officiële documenten.
Bestaande bedrijfsnaam, valse officiële documenten.

Infiltratie
Criminelen als 'gewone' werknemers, info over bepaalde trafiek wordt doorgegeven aan frauduleus netwerk.

Company take-over
Kaping van bestaand bedrijf, officiële documenten worden behouden.

Uit het leven gegrepen

Bij een Antwerps transportbedrijf loopt een aanvraag binnen voor het transport van ongeveer 500 autobanden voor een exclusief automerk. Het vervoer over de weg verloopt van Tsjechië naar Antwerpen om vervolgens te worden verscheept naar de Verenigde Staten. Het bedrijf heeft echter op dat moment onvoldoende capaciteit om het volledige transport zelf uit te voeren en doet daarom een beroep op een Slovaakse ondervervoerder die actief is op een digitale vrachtbeurs. Maar dan loopt het mis ... Lees hier het volledige verhaal.

Baloise Insurance biedt in veel gevallen een oplossing voor vrachtbeursfraude. Praat erover met uw makelaar.