Het installeren van een thuislaadpaal is uiteraard niet verplicht. Of je een laadpaal kunt installeren, hangt ook af van verschillende factoren. Woon je bijvoorbeeld op een appartement of heb je geen eigen oprit of parkeerplaats, dan is dat misschien geen optie.
Toch installeren veel mensen een eigen laadpaal. In België bijvoorbeeld heeft meer dan 80 % van de chauffeurs met een elektrische auto een thuislaadpaal, wat neerkomt op 120.000 thuislaadpalen op het moment van schrijven (december 2023).
Dat is niet verwonderlijk, als je kijkt naar de voordelen:
- Je kunt je elektrische auto opladen wanneer je wilt.
- Je betaalt een pak minder om op te laden dan aan een publiek laadstation. Gebruik je zelfopgewekte stroom, dan is het nog goedkoper.
- Je kunt tot en met 31 augustus 2024 een belastingvermindering krijgen voor de installatie van een thuislaadpaal.
De belangrijkste factor waarmee je rekening moet houden als je een laadpaal kiest, is het maximale laadvermogen van je elektrische auto. Dat vermogen bepaalt hoe snel je elektrische auto kan opladen.
Installeer je een laadpaal die meer vermogen levert dan je auto aankan, dan zal je auto tegen maximale snelheid opladen, maar gaat het potentieel (overige vermogen) van je laadpaal verloren. Installeer je een laadpaal die minder vermogen levert dan je auto aankan, dan zal je auto trager opladen. Idealiter stem je auto en laadpaal dus op elkaar af.
Toch kan het ook interessant zijn om meteen een krachtigere laadpaal te installeren, bijvoorbeeld als je weet dat je op termijn ook een krachtigere elektrische auto zult kopen. Dan moet je in de toekomst je laadpaal niet vervangen. Houd hierbij wel rekening dat je meer betaalt voor een krachtigere laadpaal en dat je je elektrische installatie, nu of in de toekomst, misschien moet laten verzwaren.
Wil je een thuislaadpaal installeren, beroep je dan op een erkend installateur. Dat is tevens een voorwaarde als je in aanmerking wilt komen voor de belastingvermindering voor de installatie van een thuislaadpaal.
Een erkend installateur kan je helpen om de juiste laadpaal te kiezen, maakt de nodige aanpassingen in je elektrische installatie, sluit je laadpaal aan en doet de aanvraag voor de verplichte keuring van je laadpaal. Die keuring moet gebeuren door een erkend keuringsorganisme.
Wat je vooraf zelf kunt doen, is controleren welke aansluiting je elektrische installatie heeft. Afhankelijk van welke laadpaal je wilt installeren, kan het zijn dat je je aansluiting moet laten verzwaren. Die verzwaringswerken moet je aanvragen bij netbeheerder Fluvius.
Zorg dat je laadpaal toegankelijk is + andere laadtips!
Wil je een laadpaal installeren? Kies dan voor een toegankelijke plaats in of rond je woning. Het is belangrijk dat je elektrische auto dicht genoeg bij de laadpaal kan staan, zodat je de laadkabel makkelijk kunt insteken. Het gebruik van een verlengkabel of stekkerdoos is ten zeerste afgeraden.
Meer tips om je elektrische auto thuis veilig op te laden vind je in een van onze andere blogs.
De kosten voor het installeren van een laadpaal zijn afhankelijk van verschillende factoren, waaronder:
- de aansluiting van de laadpaal (1-fasig of 3-fasig);
- het type laadpaal (merk, maximaal laadvermogen, functionaliteiten);
- de afstand tussen meterkast en laadpaal (hoe groter, hoe duurder);
- de installatiekosten (verschillen per installateur);
- eventuele extra werkzaamheden (verzwaren van je elektrische installatie).
In onze andere blog lees je meer over de kosten en vind je indicatieve prijzen voor het installeren van laadinfrastructuur bij je thuis.
Belastingvermindering installatie thuislaadpaal
Laat je een thuislaadpaal installeren, dan kun je een belastingvermindering krijgen op de kosten die je hiervoor maakt. Hoeveel belastingvermindering je krijgt, hangt af van het jaar waarin je de laadpaal laat installeren. De belastingvermindering is nog geldig voor kosten gemaakt tot en met 31 augustus 2024 (datum op de factuur).
Meer informatie over de voorwaarden en verminderingsbedragen vind je op de website van de Vlaamse overheid.
Dit is een publicitaire boodschap.
Laat je een thuislaadpaal installeren, dan kun je die laten opnemen in de brandverzekering van je woning. Je moet de installatie van je thuislaadpaal dan melden bij je brandverzekeraar. Die zal, indien nodig, je verzekering aanpassen. Mogelijk betaal je dan extra premie.
Met een brandverzekering van Baloise is je laadpaal verzekerd bij verschillende soorten schade, waaronder schade door brand, water, storm en natuurrampen.
- Ontstaat er brand in je woning en/of raakt je laadpaal beschadigd door (externe) schade die is gedekt door je verzekering van Baloise? Dan is de schade aan je woning en/of laadpaal gedekt.
- Ontstaat er brand in je woning en/of raakt je laadpaal beschadigd door een productiefout van je laadpaal zelf? Dan is de schade aan je woning en/of laadpaal ook gedekt. In dat geval verhalen we de schade aan je laadpaal op de producent van je laadpaal.
Check alle voorwaarden op onze productpagina voor onze brandverzekering.
Je woning en je laadpaal optimaal beschermen? Ontdek de brandverzekering van Baloise.
Ontdek de elektrische autoverzekering van Baloise.