FR NL
Blogs Zijn winterbanden verplicht in België bij koud weer?
28 november 2023
Winterbanden zijn in sommige Europese landen al een paar jaar verplicht. Denk maar aan onze buurlanden Duitsland en Luxemburg. Ook in bepaalde gebieden in Frankrijk, Italië en Oostenrijk kom je er niet in zonder winterbanden op je auto. Dat het in die regio’s meer sneeuwt of vaker vriest, heeft er natuurlijk veel mee te maken. In België zijn winterbanden niet verplicht. Maar laat je daar niet door tegenhouden. Veiligheid boven alles!

Winterbanden: niet verplicht maar wel aan te raden

Ondanks dat in België winterbanden niet verplicht zijn, is het toch verstandig om winterbanden op je auto te plaatsen. 7 graden of minder: het zijn temperaturen die we bij ons in de winter (en herfst) vaak genoeg optekenen, zeker in Wallonië en de Oostkantons. Bij een temperatuur van minder dan 7 graden behoudt een auto met winterbanden een betere grip op een glad wegdek. Zomerbanden kunnen bij temperaturen onder de 7°C verharden waardoor ze de grip op de weg verliezen. 

Met winterbanden kies je voor veiligheid
Zijn winterbanden verplicht in België bij koud weer?

65 % van de chauffeurs opteert ook in de winter voor zomerbanden. Je trekt toch geen zomerschoenen meer aan wanneer het buiten kouder wordt? Dat principe geldt ook voor je auto. Kies voor je eigen veiligheid (en die van je medepassagiers) en gun je auto winterbanden. Ook al geeft je dit geen garantie in winterse omstandigheden, de kans dat je auto begint te slippen, wordt aanzienlijk kleiner.

Lees ook zeker onze tips om te vermijden dat je auto slipt op een glad wegdek.

Plan tijdig een wissel van zomerbanden naar winterbanden in

Vertrek je bijna naar een regio waar het kouder is dan 7 graden? Of voorspelt de weerman een winterprik? Maak dan snel een afspraak bij de bandencentrale als je je zomerbanden nog niet voor winterbanden hebt laten wisselen. Vermijd dat je te lang moet wachten en alsnog met zomerbanden op reis vertrekt. Houd het zo veilig mogelijk op de weg.

Extra tips voor de bandenwissel

  • Erkende bandencentrales en concessiehouders houden vaak tegen een minimale kost je zomerbanden bij.
  • Wie de investering in twee bandensets (zomerbanden en winterbanden) niet ziet zitten, kan ook voor 4-seizoensbanden opteren. Een ideaal compromis voor wanneer je de winter in eigen land doorbrengt.
  • Een tip voor ondernemers met een wagenpark: neem de optie voor een bandenwissel mee op in je wagenbeleid.
Ondanks dat ze niet verplicht zijn: overtuigd van winterbanden?

In België zijn ze dus niet verplicht, maar hopelijk hebben we je het nut van winterbanden voor je auto doen inzien. Bescherm jezelf en je passagiers en houd het veilig op de weg!

Vermijd hoge kosten bij een auto-ongeval en neem vandaag nog een autoverzekering.

Autoverzekering
Meer tips rond auto's en reizen
Laat meer zien