News

Vakbonden en Baloise Insurance komen na minder dan 50 dagen tot één sociaal statuut voor 1.600 medewerkers

23 oktober 2020. Akkoord na 5 virtuele en efficiënte overlegmeetings tussen verzekeraar en vakbonden

Vakbonden (ACV Puls, BBTK en ACLVB) en Baloise Insurance hebben in minder dan 50 dagen een eengemaakt statuut bereikt voor het personeel na de fusie met Fidea en de overname van de schadeportefeuille van Athora dit jaar. Volgens de vakbonden is dit uniek, temeer omdat de onderhandelingen middenin de coronacrisis plaatsvonden. Baloise Insurance groeit met 450 extra medewerkers naar in totaal 1.600 personeelsleden. En de verzekeraar is vandaag nog op zoek naar zo’n 50 nieuwe medewerkers, hoofdzakelijk digitale profielen en actuarissen.

We zijn ontzettend blij dat we - ondanks deze bijzondere tijden - zo efficiënt tot een akkoord zijn kunnen komen met de vakbonden. Vooral om snel duidelijkheid te scheppen aan onze medewerkers.

Marc L’Ortye, HR-directeur Baloise Insurance

De overnamemarkt mag door de coronacrisis dan wel een stevige knauw gekregen hebben, de fusie van Fidea en de overname van de schadeportefeuille van Athora door Baloise Insurance -  konden ondanks COVID-19 in een recordtijd afgerond worden. In minder dan 50 dagen bereikten de verzekeraar en de vakbonden een akkoord over een eengemaakt sociaal statuut voor alle personeelsleden. Baloise Insurance groeit van 1.150 naar 1.600 medewerkers. 

Arbeidsvoorwaarden harmoniseren

Dat de verlonings- en arbeidsvoorwaarden van het personeel van Baloise Insurance, Fidea en Athora gelijkgesteld worden, is maar logisch. Wie hetzelfde doet in hetzelfde bedrijf, moet daar dezelfde beloning voor krijgen aan dezelfde voorwaarden. Verschillende arbeidsvoorwaarden binnen één organisatie kunnen immers ook tot verwarring leiden. Het komt bovendien niet alleen de interne rechtvaardigheid ten goede maar het vereenvoudigt ook de administratie. 

Maar meestal kost zo’n harmonisatieproces erg veel tijd en energie en zelden gaat het over rozen. Eerst moet een gedetailleerde inventaris van de bestaande loon- en arbeidsvoorwaarden van het personeel gemaakt worden. Vervolgens kan het nieuwe statuut uitgewerkt worden. 

“Arbeids- en loonvoorwaarden blijven een gevoelig thema waarbij elke groep zijn verworven rechten wil verdedigen. Nauw overleg en goede communicatie zijn dus cruciaal. Door de coronamaatregelen moesten alle overlegmomenten tussen de ondernemingsraad van Baloise Insurance en de vakbonden virtueel gebeuren. Toch hadden we slechts vijf meetings nodig om tot een akkoord te komen. Ik sta al bijna 30 jaar aan de werknemerskant in de verzekeringssector en zo’n efficiënte werking en goede vertrouwensrelatie maakten we tot nog toe niet mee." - Frans Vandueren, ACV Puls

Ik sta al bijna 30 jaar aan de werknemerskant in de verzekeringssector en zo’n efficiënte werking en goede vertrouwensrelatie maakten we tot nog toe niet mee.

Frans Vandueren, ACV Puls

“We zijn ontzettend blij dat we - ondanks deze bijzondere tijden - zo efficiënt tot een akkoord zijn kunnen komen met de vakbonden. Vooral om snel duidelijkheid te scheppen aan onze medewerkers. Vijftig dagen overleg lijkt snel, maar daar is vorig jaar een belangrijk proces aan vooraf gegaan. Zo hebben we al van bij de aankondiging van de overname draagvlak proberen te creëren en vonden we het cruciaal om de huidige en nieuwe werknemers goed te informeren en te betrekken in de bedrijfscultuur van Baloise Insurance. Geharmoniseerde arbeidsvoorwaarden maken het voor iedereen trouwens eenvoudiger. Elke werknemer weet waar hij aan toe is, de personeelsadministratie is een stuk minder ingewikkeld en als bedrijf hoef je geen rekening te houden met allerlei verschillende regelingen. We kunnen nu al onze medewerkers volledig meenemen in één uniforme bedrijfscultuur van Baloise Insurance.” - Marc L’Ortye, HR-directeur Baloise Insurance

50 nieuwe vacatures

Als verzekeraar in volle groei en een sector die volop vernieuwt, is Baloise Insurance voortdurend op zoek naar nieuwe medewerkers. Op dit moment heeft de verzekeraar 50 openstaande vacatures. Het gaat daarbij hoofdzakelijk om digitale profielen en actuarissen. 

Meer nieuws

Innovation

10 december 2020

Baloise Insurance investeert ruim 1 miljoen euro in digitaal verhuurproces van start-up Rentio

Baloise Insurance investeert 1,3 miljoen euro in Rentio, een innovatieve Vlaamse start-up van de oprichters achter de immosite Zimmo. Het bedrijf digitaliseert, centraliseert en automatiseert ...

Product

6 november 2020

Schouwbrand: vaak voorkomend, maar makkelijk te voorkomen

Baloise Insurance telt tot vier branden per maand door slecht onderhouden schouw