FR NL
Over ons CSR: Baloise Social Engagement
Baloise en haar maatschappelijke betrokkenheid

Baloise is meer dan enkel een verzekeringsmaatschappij. We willen in de samenleving namelijk onze maatschappelijke rol opnemen en een antwoord bieden op de nieuwe uitdagingen die op ons afkomen.

Met gerichte partnerships willen we het verschil maken. Daarom zetten we onze schouders onder verschillende initiatieven, organisaties en projecten zoals:

 • Natuurpunt en Natagora
 • UZA, onderzoek tegen kanker
 • Week van de Mobiliteit
 • Fonds Emilie Leus
 • Ha Concerts
 • Baloise for Life
 • Bijenhotels
 • Maai Mei Niet

We focussen ons met dit engagement op 3 categorieën:

 1. Health & Prevention
 2. Environment
 3. Community Support.
Ons engagement op 3 categorieën
Health & Prevention

Als verzekeraar hechten we veel belang aan gezondheid en preventie. Dit vormt dus een centraal thema binnen ons duurzaamheidsbeleid. Zo ondersteunt Baloise het Universitair Ziekenhuis Antwerpen en willen we ook de verkeersveiligheid verbeteren door samenwerking met Drivolution, Fonds Emilie Leus en deelname aan de Week van de Mobiliteit.

 

UZA

Baloise steunt het Universitair Ziekenhuis Antwerpen bij innovatief onderzoek naar nieuwe en verbeterde behandelingen (zoals immunotherapie) tegen kanker in België. En dit op een sportieve manier. Want Baloise-medewerkers kunnen jaarlijks deelnemen aan de Mountainbike Wolvenbos wedstrijd, georganiseerd door UZA. 

Fonds Emilie Leus 

Emilie Leus (18) werd het slachtoffer van een tragisch verkeersongeval waarbij ook twee van haar medestudenten het leven lieten. De oorzaak van het ongeval? Een bestuurder die de controle over zijn wagen verloor als gevolg van overdreven drankgebruik.

Het Fonds Emilie Leus richt zich op preventie en sensibilisering met als thema ‘don’t drink & drive’.

Als verzekeraar vinden we verkeersveiligheid een belangrijk aandachtspunt. Baloise steunt dit project daarom op verschillende manieren door donaties en het aanbieden van kennis en expertise tot bewustmaking en sensibilisering. Baloise-medewerkers worden ook hier nauw betrokken en kunnen jaarlijks deelnemen aan de Run for Emilie.  

Environment

De klimaatopwarming heeft een grote invloed op onze samenleving. Als verzekeraar worden we hier ook mee geconfronteerd met een groeiende schadelast te wijten aan natuurrampen.

Baloise zet dan ook volop in op het behoud en het herstel van onze natuur en de biodiversiteit via een samenwerking met Natuurpunt en Natagora en andere initiatieven.

Natuurpunt & Natagora

Baloise is al jarenlang vaste partner van Natuurpunt (Vlaanderen) en Natagora (Wallonië).

Natuurpunt  en Natagora beschermen de kwetsbare en bedreigde natuur in ons land. Met wandelpaden, zitbanken en speelbossen geven ze iedereen de kans om van de natuur te genieten. Via Natuurpunt sponsoren we een aantal mooie projecten zoals Bos t’ Ename en de prachtfilm ‘Onze Natuur, de film’.

Partnership met educatieve Natuurboerderij Bos t'Ename 

Natuurpunt en Werkgroep Bos t' Ename pasten de  boerderij van het Bos t'Ename in de Vlaamse Ardennen aan naar een volwaardige educatieve natuurboerderij. Hier zullen elke dag meerdere groepen belevend en experimenterend leren over natuur, bos- en landbouw.

In  2023 heeft Baloise via haar partnership met Natuurpunt bijgedragen aan de ingrijpende transformatie van loods naar natuureducatieve boerderij.

Het doel is kruisbestuiving tussen diverse doelgroepen, organisaties en sectoren. Naast hun eigen aanbod aan natuureducatie zal een brede waaier aan culturele, sociale en jongerenorganisaties mede-eigenaarschap hebben over educatie op de natuurboerderij. De natuurboerderij zal een broedplek zijn voor groene innovatie, een inspirerende, streekeigen, toekomstgerichte en in alle opzichten duurzame plek. Ambacht, erfgoed en natuur komen hier samen.

In  2023 ontvingen ze in Bos t’ Ename al meer dan 200 groepen voor een meerdaagse cursus, jeugdkamp, of een time-out project…

De 7 pijlers van de natuurboerderij Bos t’Ename: 

1. Een toekomst voor kansengroepen in natuur en landbouw

2. Een toekomst voor natuurinclusie op landbouwbedrijven van vleermuizen tot vogels

3. Een toekomst voor biodiverse akkers om landbouw en natuur dichter bij elkaar te brengen

4. Een toekomst voor streekeigen, vergeten bouwmaterialen

5. Erfgoed, ambacht en natuur: een toekomst voor streekeigen geriefhout

6. Een toekomst voor streekeigen hakhout als brandstof

7. Een toekomst voor streekeigen levend erfgoed met onder andere Brabantse trekpaarden. Uniek voor ons land, en zeldzaam in West-Europa, is dat bij Bos t’Ename de kudde runderen niet alleen het hele jaar rond het reservaat begraast, maar ook nog eens een streekeigen ras is. 

Onze Natuur, de film

Onze Natuur, de film, is een ambitieuze natuurdocumentaire over de natuur in onze achtertuin. Prachtige verhalen over bekende en onbekende dieren en planten die verwondering opwekken en de liefde en het respect voor onze natuur vergroten, verteld door Matteo Simoni.

Deze prachtige film (ook in serievorm te zien op Canvas) kwam tot stand in samenwerking met Natuurpunt, en dus ook via Baloise.

De film werd ook intern gepromoot bij onze medewerkers. Zo helpen we hen bewust worden van het belang van onze eigen lokale natuur.

Bijenhotel

De honingbij is in België een bedreigde diersoort, maar nochtans zo belangrijk voor onze biodiversiteit.

Op het dak van het kantoorgebouw van Baloise in Antwerpen staan daarom sinds 2015 bijenhotels, die een thuis geven aan zo'n 80.000 bijen. In augustus 2015 oogstten de imkers voor de eerste keer honing uit de kasten. De honing wordt elk jaar verkocht tijdens Baloise for Life (zie verder) voor het goede doel.

Hoewel bijen zelf geen CO2 uit de lucht verwijderen, spelen ze indirect wel een rol in het verminderen van CO2-niveaus. Dit komt omdat bijen een cruciale rol spelen bij de bestuiving van bloemen en planten. Als bijen bloemen bestuiven, helpen ze bij de voortplanting van planten, waaronder veel bomen en andere vegetatie. Deze planten absorberen CO2 uit de atmosfeer als ze groeien en fotosynthese uitvoeren. Dus, door bijen te helpen bij de bestuiving, dragen ze bij aan het behoud van gezonde ecosystemen en het behoud van planten die CO2 uit de atmosfeer halen.

Maai Mei Niet

Bioversiteit bevorderen doen we met Baloise ook door deelname aan Maai Mei Niet.

In het kader van de campagne ‘Maai mei niet’ in 2023 heeft Baloise 575m2 aan grasperken aan haar kantoor in Antwerpen gedurende een maand niet gemaaid. We bouwden ook 10.000m2 aan bedrijventerreinen om tot bloemenweide. Deelnemers aan de campagne, een initiatief van Knack, Bond Beter Leefmilieu en de KU Leuven, lieten een maand lang hun gras groeien.

Voordeel van niet te maaien?

Madeliefjes en paardenbloemen zijn de ideale voeding voor bijen en vlinders. Maar deze bloemen worden weggemaaid bij het afrijden van grasperken. De Baloise-actie voor 'Maai mei niet' leverde nectar voor 524 bijen op.

Week van de Mobiliteit en Bike Check

De Week van de Duurzame Mobiliteit vindt elk jaar plaats in september. Baloise doet steeds mee en roept haar medewerkers op om die week met een alternatief duurzaam vervoersmiddel, anders dan alleen in de wagen, naar het werk te komen. Voorbeelden hiervan zijn te voet, met de fiets, carpool of openbaar vervoer.

59 % van de werknemers legt hun woonwerktraject nu al standaard af met zo’n alternatief vervoersmiddel. Medewerkers die met de fiets naar het werk komen, bieden we in de Week van de Mobiliteit ook een Bike Check aan en een fluo rugzakbeschermer aan. Zo kunnen ze meteen veilig de baan op.

Waarom nemen we deel aan de Week van de Mobiliteit?

Duurzame vervoersmiddelen verminderen de uitstoot van schadelijke gassen, waardoor ze bijdragen aan een schonere luchtkwaliteit en minder milieuschade. Door te kiezen voor duurzaam vervoer naar kantoor, zoals fietsen, lopen, elektrische auto's of het openbaar vervoer, verminderen we de ecologische voetafdruk en het draagt bij tot een vermindering van het fileprobleem.
Baloise-werknemers die kiezen voor duurzaam woon-werkverkeer ervaren vaak een hogere tevredenheid op het werk, omdat ze zich bewust zijn van hun positieve bijdrage aan het milieu en de maatschappij.

Community Support

Baloise wil met haar community support een positieve, meetbare verandering teweeg te brengen in de verschillende gemeenschappen waarin we actief zijn als bedrijf, maar ook waarbinnen onze medewerkers zich begeven. Zowel op sociaal, sportief als cultureel vlak.   

Baloise for Life

Al 10 jaar lang zetten een aantal Baloise-medewerkers zich vrijwillig in om geld in te zamelen voor het goede doel. De goede doelen worden ingediend door de medewerkers zelf. In december organiseren onze medewerkers in de week voor de kerstvakantie dan een pak activiteiten waarmee geld kan ingezameld worden. De opbrengst van deze acties gaat integraal naar de door hen gekozen goede doelen. In december 2022 vond al de negende editie van Baloise for Life plaats in Antwerpen, Brussel, Gent en Hasselt. Er werd in totaal 72.712 euro ingezameld.

Deze actie is verbonden aan de nationale campagnes Music for Life en Télévie.

 

Noordstarfonds, de culturele stichting van Baloise

Bij Baloise vinden we dat cultureel talent zich in de best mogelijke omstandigheden moeten kunnen tonen. Daarbij krijgen we advies en begeleiding van de vzw Noordstarfonds, de culturele stichting van Baloise.

Het Noordstarfonds, opgericht in 1935, zorgt sinds het ontstaan voor extra impulsen aan het culturele leven in Vlaanderen door financiële steun te bieden aan tal van culturele manifestaties en organisaties met als voornaamste Ha Concerts, de vroegere Handelsbeurs in Gent.

Ha Concerts

Ha Concerts is een creatief muziekhuis, dat een verscheiden waaier aan muziekuitingen presenteert en (co)produceert. Het is een huis dat zijn rol wil vervullen op lokaal, nationaal en internationaal niveau als een muziekforum dat bruggen tussen verschillende muziekgenres wil bouwen en daarvoor een breed publiek wil enthousiasmeren. Het is een plek die actief wil inspelen op de diversiteit binnen de samenleving en waar muzikanten kunnen creëren en presenteren in de beste omstandigheden.

Bekijk het programma van Ha Concerts

Sponsoring

Ontdek onze partnerships binnen sportsponsoring en onze muzikale projecten binnen Baloise on Stage.