FR
NL
FR
NL
CSR & Sponsoring Baloise Family Walks
Geniet van wandelingen in eigen land

Zin om erop uit te trekken in eigen land? Dan is het nu hét moment om er met je gezin op uit te trekken. 

Baloise stelt – in samenwerking met Natuurpunt en Natagora – 20 prachtige wandelingen voor, verspreid over de verschillende Belgische provincies: de Baloise Family Walks. De wandelingen zijn vaak interactief en dus perfect voor het hele gezin! 

Wandelroutes

Kijk op het kaartje voor een wandeling in je buurt.

Let op, de wandelingen in Wallonië zijn enkel beschikbaar in het Frans.

1) Totterpad – Meerhout

De Vloyen is het kleinste natuurgebied van het Grote Netewoud. Wil je een voorproefje van wat je daar allemaal kunt verwachten? Trek dan je laarzen aan en volg het Totterpad. Geniet tijdens deze korte wandeling van unieke stuifduinen, bloemrijke graslanden en mooie heide en trotseer samen met je kinderen en Bernard de Bever de Totterbrug, dé avontuurlijke boomstambrug over de Grote Nete.

Download hier de wandelroute van het Totterpad.

2) De Blankaart – Diksmuide

Doorheen het Blankaartmoeras en langs de Blankaartvijver vind je kindvriendelijke fietstochten en wandelingen. Staat het water in het gebied hoog genoeg, dan voert een fluisterboot je geruisloos door het moeras. Kom jij binnenkort ook vogels spotten vanuit de uitkijktoren?

Download hier de wandelroute van de Blankaart.

3) Zwalmvallei – Zwalm

Je wandelt op het oude spoorwegtracé langs de rivier de Zwalm. De gevarieerde fauna en flora van de Vlaamse Ardennen doen je volop genieten. Tip: Ontleen een rugzakje met opdrachten en raadseltjes die je in het natuurgebied moet uitvoeren en oplossen. Reuzepret gegarandeerd!

Download hier de wandelroute voor de Zwalmvallei.

4) Domein Kievit – Hasselt

Domein Kievit vormt samen met Bokrijk een prachtig, aaneengesloten wandel- en fietsdomein van 800 hectare! Plankenpaden en vlonders houden je voeten droog terwijl je wandelt doorheen de vele vijvers. Je maakt er samen met je kinderen op een leerrijke maar speelse manier kennis met de natuur en de dieren die er leven. Met zijn kinderboerderij, speelbos en belevingspad zorgt domein Kievit voor nog extra kinderplezier.

Download hier de wandelroute voor het Domein Kievit.

5) Silsombos – Kortenberg

Het Silsombos is een plek waar volkslegenden en natuur onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Ken jij de Zwarte Madam al? Ze staat diep verscholen in het bos onder een oude eik op jou te wachten. Tijdens een tocht door het Silsombos kun je met je waakzame oog nog net een ijsvogel zien wegvliegen. Of spot jij de frêle herfsttijloos? Het lijken net elfjes die opspringen uit de groene grasvlakten.

Download hier de wandelroute voor het Silsombos.

6) Kesterheide – Gooik

Kesterheide, dé groene parel van het Pajottenland. Je passeert er langs broekbossen, met een uitgesproken voorjaarsflora, of langs kleinschalige akkers, waar akkervogels thuis zijn. Maak er, via een educatief boekje, een avontuurlijke wandeling van samen met je kinderen.

Download hier de wandelroute voor de Kesterheide.

7) Vallei van het Merkske – Wortel

Je wandelt naast een riviertje dat slingert tussen weiden en bossen, genietend van het geluid van de nachtegaal en de boomkikker op de achtergrond. De grote variatie in landschap vol zeldzame plantensoorten en de absolute rust laten een blijvende indruk na.

Download hier de wandelroute voor de Vallei van het Merkske.

8) Uitkerkse Polder – Blankenberge

Ben je op vakantie aan de kust en wil je naast het strand ook genieten van de natuur? Trek dan de Uitkerkse Polder in voor een gezinswandeling. Je kinderen kunnen zich naar hartenlust uitleven op de natuurspeelzone met klauterstammen en klimtouwen. Verken ook samen met hen het Kievitspad. Daar krijg je op 10 uitdagende stopplaatsen een speciale opdracht. Vraag dus zeker je gratis wandelfolder en verrekijker en trek erop uit!

Download hier de wandelroute voor Uitkerkse Polder.

9) Bourgoyen – Gent

Op slechts 3 km van het centrum van Gent ligt natuurgebied De Bourgoyen-Ossemeersen. Het open landschap bestaat uit vochtige graslanden, doorsneden met sloten en grachten. Het wandelpad is zo aangelegd dat geen enkel hoekje onverkend blijft. Ook je kinderen kunnen zich helemaal uitleven met het blotevoetenpad en een rugzakje boordevol leuke opdrachten voor tijdens de wandeltocht.

Download hier de wandelroute van Bourgoyen.

10) Diepenbeekse Demervallei

In de Diepenbeekse Demervallei kun je genieten van de rust en de bloemenpracht. Ook water speelt hier een belangrijke rol en vormt het ideale decor voor een van de zeldzaamste amfibieën in ons land, de boomkikker. Het speelbos zorgt er voor dat je kinderen zich geen moment vervelen. Met een trollencirkel, een doolhof en een boomstronkparcours is het pret verzekerd.

Download hier de wandelroute voor de Diepenbeekse Demervallei.

11) Virelles - Chimay

De vijver en de bossen van Virelles zijn een droom voor echte natuurliefhebbers. Die prachtige site, begrensd door groene valleien, beboste hellingen en pittoreske dorpjes, wordt bewoond door futen, duikeenden en libellen en is een enorm vogelparadijs. De interactieve Aquascope-tentoonstelling bestaat uit ontdekkingsparcours, observatieposten en een grote speeltuin. Trek er dus zeker op uit met je kinderen.

Download hier de wandeling van Virelles.

12) Watermael - Boitsfort

Ten zuiden van Brussel ligt een bos van maar liefst 500 hectare. Je wandelt onder de majestueuze beuken, door sprookjesachtige valleien en langs vijvers en rietvelden. Het eeuwenoude bos is een toevluchtsoord voor een groot aantal wilde diersoorten en verwelkomt eveneens vele verschillende vogels. Kijk tijdens je wandeling goed rond, dan spot je zeker ook nog de rode eekhoorn.

Download hier de wandeling van Watermael.

13) Louette - Saint-Pierre (Gedinne)

Met een hoogtepunt van meer dan 500 meter bevind je je hier op het dak van de provincie Namen. Geniet van de rijke fauna en flora tijdens een wandeling door het natuurreservaat 'La Fange de l’Abime' of volg de route van ELFE (European Forest Recreation Area) doorheen het bos met veenplanten, varens, beken en riviertjes. Tijdens sommige wandelingen zet je zelfs voet op Franse bodem. Deze idyllische plek moet je ontdekken deze zomer.

Donwload hier de wandeling van Louette - Saint-Pierre.

14) Vijver van Boiron

De vijver van Boiron is de grootste vijver in de stad Gedinne en is van groot belang voor vele vogelsoorten. De arend, de witte ridder, de grote aalscholver en verschillende eenden stoppen hier om terug op hun positieven te komen na een lange trektocht. Dat natuurgebied is eveneens een ideale plaats om de bever te ontdekken. Speur samen met jouw kinderen naar de dammen en andere sporen die de bevers achterlieten.

Download hier de wandeling van Boiron.

15) Barvaux

Dichtbij Durbuy ‘het kleinste stadje van de wereld’ ligt een prachtige wandeling langs de Ourthe. De eerste kilometers van het pad lopen langs de kolkende rivier, vervolgens ga je het diepe bos in en loop je tussen prachtige weiden vol bloemen en vlinders. Op het einde van de wandeling geniet je van een panoramisch uitzicht op de regio.

Download hier de wandeling van Barvaux.

16) Büllingen

De buitengewone botanische rijkdom in het reservaat – 62 verschillende soorten planten op 25m² - en de mistige venen en valleien die lijken te zijn voortgekomen uit een ver verleden maken deze wandeling heel bijzonder. De koeien grazen rustig in de open weiden en worden af en toe vergezeld door herten. Zet je aan een van de picknicktafels op de route en smul van je zelfgemaakte lunch in deze unieke setting.

Download hier de wandeling van Büllingen.

17) Brussel

Deze wandeling zal je beeld van de hoofdstad als een mengelmoes van beton, glas, druk verkeer, ... voor eeuwig veranderen. Het is moeilijk om ‘de groene wandeling’ samen te vatten in enkele woorden omdat de landschappen op deze route zo rijk en verrassend zijn. Je wandelt langs de oude spoorlijn, het schilderachtige Pajottenland, de Molenbeekvallei en de bossen en moerassen van Jette en Ganshoren. Een panoramisch uitzicht over Brussel maakt je tocht helemaal compleet.

Download hier de wandeling van Brussel.

18) Honnelles

In het zuiden van Henegouwen, aan de grens met Frankrijk, ligt het Parc naturel des Hauts-Pays. Te midden van uitgestrekte loofbossen stromen beekjes met zacht geruis. Een parel van deze grensoverschrijdende schat is de vallei van de Grande Honnelle.

Download hier de wandeling in Honnelles

19) Ferrières

Dit charmante wandelingetje loopt in de omgeving van het Picherotte-reservaat. In de open gebieden en aan de waterkanten vind je tal van vlinders, libellen, amfibieën en zelfs reptielen. In het bos kun je dan weer kennismaken met de trotse zwarte specht. Deze educatieve route wacht op jou…Smeer je kuiten al maar in voor een paar steile hellingen!

Download hier de wandeling van Ferrières.

20) Durbuy

Heuvels en valleien wisselen in dit gebied af met vijvers en rivieren, weiden en bossen. Het landschap is de thuisbasis van de boterbloem, de ratelaar en de bolvormige wilde knoflook. Deze opmerkelijke planten trekken een veertigtal verschillende vlindersoorten aan. Kom jij ze spotten deze zomer?

Download hier de wandeling van Durbuy.

NIEUW Balenberg – Tremelo (Sven Nys Cycling Center)

In Baal (deelgemeente van Tremelo) vind je de Balenberg terug. Een kleine heuvel in een voorts relatief vlak landschap in de Kempen. Sven Nys heeft er zijn Academy, maar er valt nog veel meer te ontdekken! Zo is de bruine vuurvlinder een vrij zeldzaam exemplaar dat je bijna uitsluitend in deze regio tegenkomt. Ook passeer je onderweg verschillende speelzones met klauter- en evenwichtstoestellen: een heuse uitdaging voor de kinderen!

Download hier de wandelroute van de Balenberg.

NIEUW Nazareth-Zuid (Lier)

Ga op verkenning in een groen stukje van Lier. Volg het educatief wandelpad. Je loopt langs diverse borden met info over fauna, flora en het beheer van het gebied.

Download hier de wandelroute van Nazareth-Zuid.

Winnaars Baloise Family Walks

Jorn Duthoo en Tine Haverbeke stuurden ons een leuke foto en wonnen zo beide een ballonvaart met het hele gezin.

Wat vonden zij van hun wandeling?
'2 kilometer puur plezier!'

‘Totteren’ is het Kempische woord voor ‘vallen’. Verwacht dus geen propere wandeling als je de pootjes van de bever volgt: 2 km puur plezier met hindernissen en uitdagingen op kindermaat. Nadien kun je afzakken naar het autovrije marktplein van Geel, waar kinderen zich kunnen uitleven aan de fonteintjes en je samen heerlijk kunt nagenieten bij Brasserie Flore, een gerenommeerde familiezaak van het eerste uur. 

- M. Nijs over het Totterpad in Meerhout

'De Zwalmvallei is een echte aanrader!'

Er zijn weinig rivieren in Vlaanderen die zo tot de verbeelding spreken en die zo uitvoerig zijn beschreven in de meest lyrische bewoordingen als de Zwalm. Ook schilders vonden inspiratie in de glooiende vallei van deze waterloop tussen Brakel en Nederzwalm. De streek blijft ruiken naar het harde labeur van het bezwete boerenvolk van destijds, maar de trekpaarden zijn vervangen door recreatieve fietsers, de krakkemikkige boerderijen zijn liefelijke fermettes geworden en de watermolens zijn nu superlekkere restaurants. Aan de kapelletjes wordt niet meer ingetogen geknield, er staat nu een picknicktafel waar je kunt genieten van een overweldigend panorama. De Zwalmvallei is een echte aanrader!

- een anonieme getuigenis over de Zwalmvallei

'Een heerlijke manier om tot rust te komen.'

Wandelen in dit uitgestrekte en waterrijke natuurgebied met unieke fauna en flora is een heerlijke manier om tot rust te komen in eigen land. Breng daarna zeker ook een bezoek aan de 84 meter hoge IJzertoren, vlakbij het centrum van Diksmuide. Voor een uniek vakantiegevoel kun je overnachten op een lokale vakantiehoeve of een van de vele B&B’s in de regio.

- H. Hoet over wandelen in natuurdomein De Blankaart
 

Samen gezonder leven met B-Tonic
Gezonder leven met B-Tonic Investeer in je gezondheid met de hulp van ons online platform B-Tonic.
Natuurpunt is partner van Baloise

Natuurpunt is een brede vrijwilligersvereniging die zorgt voor de bescherming van kwetsbare en bedreigde natuur in Vlaanderen. Met meer dan 115.000 leden en 5.000 vrijwilligers, georganiseerd in zowat 213 lokale afdelingen, beheert de vereniging meer dan 25.000 hectare Vlaamse natuur in 500 verschillende natuurgebieden. De vrijwilligers hebben een sturende rol. Zij nemen het initiatief voor de aankoop, het beheer en de openstelling van natuurgebieden.

Om alle Vlamingen de kans te geven rust te vinden en de schoonheid van de natuur te ervaren, organiseren de vrijwilligers van Natuurpunt duizenden activiteiten: ze leggen wandelpaden aan, organiseren geleide wandelingen voor het hele gezin, uitstappen, cursussen, excursies, filmavonden.

Ben jij ook gebeten door de natuur?

Voor 30 euro per jaar kun je je aansluiten bij de grootste natuurfamilie van Vlaanderen.