FR NL
Wat betekent duurzaamheid voor Baloise? Verklaring inzake de belangrijkste ongunstige effecten van beleggingsbeslissingen op duurzaamheidsfactoren

Sinds 1 januari 2023 houdt Baloise Belgium rekening met de ongunstige effecten van beleggingsbeslissingen op duurzaamheidsfactoren.

Zij baseert zich hierbij op de Responsible Investment Policy (“RI-Policy”) van Baloise Group.

Deze policy integreert ESG criteria in het volledige beleggingsproces waardoor duurzaamheidrisicos en mogelijke ongunstige effecten van beleggingsbeslissingen op duurzaamheidsfactoren verminderd kunnen worden.

Baloise Group wil graag klimaatrisico's op lange termijn beheersen en een positieve bijdrage leveren aan het transformatieproces. Met betrekking tot de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen van de Verenigde Naties richt Baloise Group zich daarom in de eerste plaats op klimaatbescherming, d.w.z. duurzame-ontwikkelingsdoelstelling nr. 13 (klimaatactie).

De RI-Policy steunt hierbij op drie pijlers
Integratie van ESG-criteria

Door de toepassing van ESG-criteria en met name via het “best-in-class”-principe worden bedrijven beoordeeld door gebruik te maken van data van MSCI ESG Research LLC. De 20% slechtste bedrijven binnen elke sector of overheden worden uitgesloten van het beleggingsuniversum.

Uitsluitingen

Verschillende uitsluitingen dienen toegepast te worden bij elke beleggingsbeslissing:

  1. uitsluiting van investeringen in bedrijven of overheden met ernstige schendingen van belangrijke internationale minimum gedragsnormen op het gebied van mensenrechten, arbeid, milieu en corruptiebestrijding (bijvoorbeeld de beginselen van het UN Global Compact, de OESO-richtlijnen voor multinationale ondernemingen of de UN Guiding Principles on Business and Human Rights inclusief de principes en rechten die zijn vastgelegd in de acht fundamentele verdragen in de Verklaring van de Internationale Arbeidsorganisatie en de International Bill of Human Rights)*;
  2. specifieke uitsluitingen voor beleggingen in bedrijven, waarbij de MSCI-rating wordt gebruikt om overtredingen of ernstige schendingen in de categorie “rood” uit te sluiten, met name:
    • bedrijven met een rating lager dan B;
    • productie van tabak indien ≥ 5% van de omzet van het bedrijf*;
    • productie van steenkool (winning en verkoop (anders dan eigen gebruik, metallurgie of handel), elektriciteitsopwekking met steenkool) indien ≥ 10% van de omzet van het bedrijf*;
    • productie van conventionele olie en gas indien ≥ 30% van de omzet van het bedrijf;
    • productie van onconventionele olie en gas (inkomsten uit teerzanden, olieschalie (kerogeenrijke afzettingen), schaliegas, schalieolie, kolenbed methaan en arctisch onshore/offshore) indien ≥ 5%** van de omzet van het bedrijf;
    • productie of verkoop van controversiële wapens (chemische wapensystemen, biochemische wapencomponenten, verblindende lasers, clusterbommen, brandbommen, landmijnen, wapens met verarmd uranium, wapens met niet-detecteerbare fragmenten) indien > 0% van de bedrijfsomzet;
    • productie of verkoop van kernwapens indien ≥ 1% van de omzet van het bedrijf;
    • productie of verkoop van conventionele wapens indien ≥ 10% van de omzet van het bedrijf*;
  3. specifieke uitsluitingen voor overheidsbeleggingen en beleggingen in supranationale instellingen, waarbij de MSCI-rating wordt gebruikt om overtredingen of ernstige schendingen in de categorie “rood” uit te sluiten, met name:
    • overheden met een rating lager dan B;
    • hoge GHG emissies, slechtste 10%*;
    • landen die niet zijn toegetreden tot de Overeenkomst van Parijs*;
    • landen vermeld op de UN sanctielijst*;
    • landen vermeld op de EU sanctielijst*;
    • landen met ernstige schendingen van mensenrechten en democratie die als “niet vrij” worden gescoord in de ‘Freedom House Index Score’*

 

* Enkel van toepassing op nieuwe investeringen sinds 01/01/2023.

** Enkel van toepassing op nieuwe investeringen sinds 01/01/2023. Voor investeringen voor 01/01/2023 bedroeg de grens ≥ 10%.

Actief aandeelhouderschap

Actief aandeelhouderschap is een essentieel onderdeel van onze benadering van verantwoord beleggen. Baloise heeft dan ook een Active Ownership Policy ontwikkeld waarin het actief aandeelhouderschapsproces en de implementatie ervan worden beschreven.

Het actief aandeelhouderschap steunt hierbij op vier pijlers:

  • Directe dialoog:

In bepaalde gevallen zal Baloise een directe dialoog aangaan met bedrijven die bedrijfsspecifieke duurzaamheidskwesties behandelen. Dit vereist een analyse door de vermogensbeheerder en is mogelijk in de volgende gevallen:

  1. Verslechtering van de MSCI ESG-rating van een bedrijf na opname in het beleggingsuniversum, wat betekent dat de belegging niet langer voldoet aan de vereisten van de best-in-class benadering.
  2. Het primaire doel hierbij is om de oorzaak van de verslechtering van de MSCI ESG-rating aan te pakken.
  3.  
  4. Ernstige schending van minimale gedragsnormen op gebied van mensenrechten, arbeid, milieu en corruptiebestrijding.
  5. Het hoofddoel van directe betrokkenheid is het ondersteunen van het wegwerken van de gerapporteerde tekortkomingen van het UNGC en de OESO-richtlijnen voor multinationale ondernemingen.
  • Uitoefenen van stemrechten

Baloise oefent het stemrecht van genoteerde Zwitserse aandeelbewijzen in de actief beheerde verzekeringsportefeuille uit in overeenstemming met de beginselen van goed en ethisch ondernemingsbestuur.

  • Collectieve dialoog

Bijkomend aan de directe dialoog kan het investeringsteam van Baloise toetreden tot een groep van gelijkgestemde aandeelhouders die soortgelijke duurzaamheidskwesties aanpakken of willen aanpakken in zogenaamde samenwerkingsverbanden. Collectieve dialogen worden gerealiseerd via deelname aan initiatieven zoals Climate Action 100+ of het PRI Collaboration Platform.

  • Betrokkenheid bij publiek beleid

Het is ook mogelijk om op bepaalde beleidsterreinen met de autoriteiten samen te werken inzake ESG-kwesties. Lidmaatschap in de afzonderlijke verenigingen maakt deze samenwerking mogelijk. Baloise Group is bijvoorbeeld lid van relevante werkgroepen van diverse verenigingen zoals de Swiss Insurance Association (SIA), de Asset Management Association Switzerland (AMAS) en Swiss Sustainable Finance (SSF).

Betrokkenheidsbeleid

Het betrokkenheidsbeleid van Baloise België wordt uitgewerkt in de RI-Policy en de Active Ownership Policy.

Gedragscodes

Baloise Group is vastberaden om de toekomstige ontwikkeling van verantwoord beleggen mee vorm te geven. De entiteiten van Baloise Group maken dan ook onder meer deel uit van werkgroepen van verschillende organisaties, zoals:

  • UN Principles for Responsible Investments;
  • UN Principles for Sustainable Insurance;
  • SIA;
  • AMAS;
  • SSF.

Baloise Group ondertekende dan ook in juli 2020 de Principles for Responsible Investment (PRI) en de Principles for Sustainable Insurance (PSI). Baloise Group verbindt zich met name tot de volgende PRI:

  • Principe 1: wij zullen ESG-kwesties opnemen in de beleggingsanalyse en besluitvormingsprocessen;
  • Principe 2: wij zijn actief aandeelhouder en nemen ESG-kwesties op in ons Active Ownership-beleid en praktijken;
  • Principe 3: wij streven naar passende openbaarmaking over ESG-kwesties door de entiteiten waarin wij beleggen;
  • Principe 4: wij bevorderen de acceptatie en toepassing van de Principes binnen de beleggingsindustrie;
  • Principe 5: wij zullen samenwerken om onze effectiviteit bij de toepassing van de Principes te vergroten;
  • Principe 6: wij zullen verslag uitbrengen over onze activiteiten en de vooruitgang bij de toepassing van de beginselen.

Baloise Group ondersteunt en implementeert tevens de aanbevelingen van de “Taskforce for Climate-related Disclosures (TCFD)” als integraal onderdeel van zijn RI-policy en klimaatstrategie.

Duurzaamheidsinformatie

Hoe Baloise in het afgelopen jaar rekening heeft gehouden met de belangrijkste ongunstige effecten van beleggingsbeslissingen op duurzaamheidsfactoren vindt u terug in onze Verklaring inzake de belangrijkste ongunstige effecten van beleggingsbeslissingen op duurzaamheidsfactoren 2023.

Archief