Blogs

Veilig barbecueën om brandwonden te voorkomen

6 juli 2021
Gezin
Een stralende zomerse dag? Dan is de kans groot dat je de barbecue bovenhaalt. Barbecueën met familie en vrienden is dan ook leuk, maar helaas lopen elk jaar mensen brandwonden op. Bereid je barbecue goed voor en houd het veilig met onze tips.

Brandwonden tijdens het barbecueën: meest voorkomende oorzaken

Jaarlijks komen meer dan 100 mensen op de spoedafdeling van een ziekenhuis terecht nadat ze gewond zijn geraakt tijdens het barbecueën. De meeste brandwonden ontstaan door

  • een omvallende barbecue
  • fysiek contact met het hete barbecuetoestel
  • het aanraken van een brandend kooltje.

Verder is ook vooral het verkeerd aanmaken van de barbecue een oorzaak van brandwonden. De meest ernstige ongevallen gebeuren wanneer er brandspiritus, petroleum of benzine gebruikt wordt, waarop een explosie kan volgen.

Bescherm je tegen de financiële gevolgen van een ongeval via een ongevallenverzekering.

Waar plaats je de barbecue?

  • Zorg ervoor dat je barbecue vanaf het begin goed staat. Eens het vuur oplaait, mag je de barbecue niet meer verplaatsen
  • Plaats de barbecue in een open ruimte. 
    • Blijf uit de buurt van de woning, het tuinhuisje, bomen, de haag of ander materiaal dat gemakkelijk in brand kan schieten.
    • Op een camping plaats je het toestel ver bij de tenten vandaan. Let op met loshangende tentzeilen.
    • Steek de barbecue nooit binnen aan. 
  • Gebruik het toestel op een plaats waar er voldoende verluchting is om CO-vergiftiging te voorkomen.
  • Zet de barbecue niet op een tuintafel maar op een vlakke, slipvaste en brandvrije ondergrond die niet in brand kan vliegen (bv. beton, asfalt). Ook de kuip van de barbecue kan vaak erg heet worden.
  • Plaats de barbecue uit de wind, zodat alleen het vlees bakt en niet je gezicht. Ook vonken die wegvliegen, kunnen brand veroorzaken.

Welk materiaal gebruik je bij het barbecueën?

Gebruik bij het barbecueën de juiste uitrusting:

  • Neem spiesen met een houten handvat; zo verbrand je je handen niet.
  • Gebruik bij een houtskoolbarbecue extra lange lucifers of een grillaansteker, zo kun je de barbecue aansteken zonder gevaar voor brandwonden.
  • Draai die steak of veggieburger niet met je blote handen om. Gebruik een grilltang om het vlees op de barbecue te draaien of op te scheppen.
    • Prik niet in het vlees: dat spat en geeft extra vlammen. Gevaarlijk voor brandwonden dus.
  • Draag altijd een barbecueschort en bakhandschoenen
  • Vermijd zwemkledij, synthetische en/of te ruim zittende kleding. 
  • Houd een emmer water of zand, een brandblusapparaat of een blusdeken bij de hand. Zo kun je snel ingrijpen indien nodig.

Pas je gedrag aan dicht bij een barbecue

  • Laat de barbecue nooit onbewaakt achter. Leg het nodige gerief en eten op voorhand klaar, zodat je het toestel niet moet verlaten.
  • Drink niet als je bakt. Ook wie bakt, is BOB!
  • Houd kinderen en huisdieren weg bij de barbecue. Vaak zijn het kinderen die brandwonden oplopen doordat ze tegen de barbecue aanlopen. Houd kinderen op afstand en wijs hen op de gevaren. Ook huisdieren houd je best uit de buurt.
    • Ben je bij vrienden of familie en veroorzaakt je huisdier of kind schade? Dan kun je rekenen op je familiale verzekering.

Barbecue veilig aansteken

  • Maak het toestel altijd eerst schoon voor je het aansteekt. 
  • Volg bij het aansteken de instructies van de fabrikant correct op.
  • Verplaats de BBQ nooit wanneer hij al is aangestoken of wanneer hij nog warm is.
  • Als je sneller een goed vuur wilt, gebruik dan aanmaakproducten die speciaal voor de barbecue gemaakt zijn.
  • Gebruik nooit brandbare vloeistoffen, zoals brandspiritus of benzine. Het gevaar op brandwonden is te groot.

Barbecuevuur veilig doven

  • Doof de gloeiende resten van je barbecue met zand voordat je die weggooit.
  • Blus houtskool of barbecuebriketten nooit met water. Er kan hete waterdamp ontstaan die bij contact met de huid tot ernstige brandwonden kan leiden.

Gebruik je gasbarbecue correct

  • In de buurt van de gasbarbecue geldt een streng rookverbod. Houd ook ontstekingsbronnen zoals kaarsen uit de buurt.
  • Steek je gasbarbecue enkel aan met het ingebouwde systeem.
  • Controleer de gasslangen regelmatig op lekkage, zeker wanneer je je gasbarbecue na een lange tijd voor het eerst weer gebruikt. Een trucje om snel lekken te detecteren is je slangen insmeren met zeepsop. Op de plaatsen waar er een lek is, zie je dan luchtbelletjes verschijnen.
  • Sluit de gaskraan onmiddellijk af wanneer je gas ruikt. 
  • Als je klaar bent met barbecueën, zet je de barbecue meteen uit en sluit je de gaskraan.

Zo, met deze tips in het achterhoofd wensen we je vele gezellige barbecuemomenten!

Voorzie je een lekkere barbecue tijdens een evenement?

Bescherm dan jezelf en je vrijwilligers tegen ongevallen met een evenementenverzekering.