Veroorzaak je tijdens je privéleven per ongeluk schade aan anderen? Dan zal je familiale verzekering die schade in veel gevallen vergoeden. Jijzelf en inwonende gezinsleden zijn verzekerd. Ook je eigen kinderen die op kot studeren, huispersoneel en zelfs huisdieren vallen onder je familiale verzekering. Ook als je alleenstaand bent, is een familiale verzekering onmisbaar.
De waarborgen van je familiale verzekering zijn erg uitgebreid. Enkele voorbeelden:
- Je dochter voetbalt in de tuin en mikt de bal dwars door het raam van de buren.
- Je hond loopt een vriendje van je zoontje omver. Hij breekt daarbij zijn pols en moet geopereerd worden.
- Je mag een tablet van vrienden gebruiken tijdens een weekje vakantie in de Ardennen. Je laat de tablet vallen en die blijkt onherstelbaar beschadigd.
In elk van deze situaties zal je familiale verzekering de schade vergoeden, onder aftrek van de franchise (zie verder).
Je familiale verzekering dekt enkel schade die je tijdens je privéleven veroorzaakt. Ben je zelfstandige en heeft een klant schade doordat jij bepaalde werken niet zorgvuldig gedaan hebt, dan is dat niet gedekt door je familiale verzekering. Dat kadert dan immers in een professionele activiteit en niet in je privéleven.
Het is ook belangrijk dat het om ongewilde schade gaat. Veroorzaak je opzettelijk schade, dan is die niet verzekerd.
Schade die veroorzaakt wordt in het kader van een contractuele relatie of waarvoor je wettelijk verplicht bent jezelf te verzekeren is over het algemeen niet gedekt in een familiale verzekering.
De dekking van je familiale verzekering geldt bij de meeste familiale verzekeraars wereldwijd. Lees hier waarom een familiale verzekering ook nuttig is in het buitenland.
Neen, schade die je zelf oploopt, wordt niet vergoed door je familiale verzekering. Als je je eigen tablet op de grond laat vallen, dan komt je familiale verzekering niet tussen voor eventuele schade. Valt je kind en is zijn bril kapot? Dan zul je die rekening zelf moeten betalen.
Schade die je huisdieren veroorzaken aan anderen, is verzekerd in je familiale verzekering. Als je hond de zetel van de buren stukbijt, dan kun je terugvallen op je familiale verzekering. Scheurt je hond jullie eigen zetel aan flarden, dan zul je die schade zelf moeten dragen.
Heb je rijpaarden? Er zijn familiale verzekeraars die standaard de schade veroorzaakt door rijpaarden verzekeren. Voor meer details kun je best terecht bij je verzekeraar.
Veroorzaak je een ongeval met de fiets en heeft de tegenpartij schade? Dan zal je familiale verzekering tussenkomen. De meeste elektrische fietsen zijn eveneens verzekerd in je familiale verzekering. Om te weten of je elektrische fiets verzekerd is, raadpleeg je best je verzekeraar.
Je familiale verzekering dekt geen schade die je veroorzaakt met gemotoriseerde voertuigen, zoals een auto, bromfiets of moto. Daarvoor neem je verplicht een verzekering BA Motorrijtuigen.
Huur je een woning op permanente basis, en breng je per ongeluk schade toe aan die woning? Dan kun je niet rekenen op je familiale verzekering. Het gaat immers om schade die geregeld wordt door een contract. Je bent verplicht je huurdersaansprakelijkheid te verzekeren en je inboedel bescherm je ook best tegen verschillende risico’s. Dat doe je door een brandverzekering af te sluiten.
Maar als je voor je vakantie een hotelkamer, stacaravan of appartement huurt, dan vergoedt je familiale verzekering wel verschillende soorten schade die je veroorzaakt, zoals brand- en rookschade. Uiteraard op voorwaarde dat het om onopzettelijke schade gaat.
Je familiale verzekering bevat een franchise of vrijstelling. Dat betekent dat je een gedeelte van de schade zelf moet betalen. Ontdek hier wat zo’n franchise in een familiale verzekering inhoudt.
Ontdek onze familiale verzekering.