Blogs

5 tips om woninginbraken te voorkomen

20 oktober 2020
Je hebt het vast al gemerkt, de nachten worden weer langer en het aantal inbraken stijgt. Logisch, in het duister is het voor dieven makkelijker om een woning binnen te breken dan op klaarlichte dag. Wist je dat inbrekers het liefst tussen 4 uur ’s middags en 10 uur ’s avonds hun “werk” doen? Maar met onze tips ben je hen te slim af!

1. Let op je sleutels

Hang geen labels of adressen aan je sleutelbos. Stel dat je sleutel op een bepaalde manier in de verkeerde handen zou vallen, dan maak je het de dieven wel erg makkelijk als je adres er ook aanhangt. 

Ga je op vakantie en moet iemand je huisdier komen verzorgen of je planten water geven? Geef de sleutel van je woning dan alleen aan mensen die je écht vertrouwt.  

Verder bestaan er ook geen 'slimme plaatsen' om je sleutel te verstoppen. Inbrekers zijn meestal niet aan hun eerste inbraak toe, ze weten waar ze moeten zoeken. 

2. Sluit alles goed af

Bij een inbraak speelt tijd een belangrijke rol. Als een inbreker niet binnen twee minuten binnen kan zijn, ziet hij meestal van zijn plannen af. Laat daarom geen ramen openstaan en doe je deuren steeds op slot ook als je maar voor even afwezig bent. Gebruik daarnaast ook nog extra beveiliging zoals een veiligheidscilinder, een balk tussen schuiframen, …

Nog te vaak denken mensen dat ze hun ramen wel op kiepstand open kunnen laten maar een betere uitnodiging om bij jou in te breken bestaat er niet. Bovendien zullen niet alle verzekeraars tussenkomen wanneer blijkt dat de inbraak via een raam op 'kiep' gebeurde. 

3. Geef een teken van leven

Inbrekers zullen sneller voor een huis kiezen waarvan ze weten dat er al enkele dagen niemand thuis is geweest. Zo kunnen ze ongestoord hun slag slaan. Geef daarom je woning een bewoonde indruk als je bijvoorbeeld op reis gaat. 

  • Gebruik bewegingsdetectoren om het licht te laten aangaan.
  • Vraag iemand om je brievenbus leeg te maken en de rolluiken op en af te laten.

Weersta in elk geval de drang om je vertrek openbaar te maken via bijvoorbeeld sociale media. Maar ook foto's en andere herinneringen deel je best pas wanneer je weer terug bent. 

4. Bemin je buren

Een goede band met je buren maakt het leven in je straat aangenamer maar je creëert tegelijkertijd ook een waakzaam klimaat. Iedereen houdt dan steeds zijn ogen open voor vreemde of verdachte zaken. Op die manier kunnen inbrekers sneller betrapt en gepakt worden. 

5. Denk eens na over een diefstalverzekering

Ook al ben je heel oplettend en neem je de nodige voorzorgsmaatregelen, sommige dieven laten zich door niks tegenhouden. Denk er daarom eens over na om je inboedel te verzekeren tegen diefstal en vandalisme. Zo betaalt je verzekeraar de gestolen goederen en/of schade door inbraak terug. 

Ben jij voldoende verzekerd in geval van diefstal? Spreek erover met een makelaar of lees hoe Baloise Insurance jou kan ontzorgen bij diefstal.