- Check of er niets loszit aan je woning of het dak. Loszittende delen maak je best zo snel mogelijk weer vast zodat ze tijdens een winterstorm niet losgerukt kunnen worden.
- Wordt er regen verwacht en verlaat je jouw woning? Laat dan nooit een raam open en al zeker geen dakvenster.
- Controleer geregeld je dakgoten, regenpijpen en regenputjes op eventuele verstoppingen en maak die proper indien nodig.
- Controleer of de gevel van je huis in goede staat is. Herstel spleten waarlangs regenwater kan binnendringen.
- Kijk na elke winterstorm de staat van je dak terug na.
- Zet je tuinmeubelen, parasols en alle lichte voorwerpen die niet vastgemaakt zijn binnen. Heb je daar echt geen plaats? Maak ze dan ergens stevig aan vast zodat ze niet zomaar kunnen wegwaaien en schade bij je buren kunnen veroorzaken.
- Om zeker te zijn snoei je vooraf best de hoge bomen in je tuin en verwijder je overhangende takken of dode delen.
- Je auto bescherm je tegen hagel door die overdekt te parkeren. Om stormschade te voorkomen, parkeer je die best niet in de buurt van bomen of andere goederen die windgevoelig zijn.
- Trek je stekkers uit het stopcontact wanneer het stormt. Een fabeltje? Nee hoor, je elektrische toestellen (televisies, computers,…) kunnen wel degelijk bliksemschade ondervinden.
Heb je tijdens een winterstorm dringende hulp nodig van de brandweer? Dan kun je altijd bellen naar 1722. Bij extreme weerstoestanden kondigen de media de activatie van dit alarmnummer steeds aan. Probeer tijdens de storm de schade te beperken, maar breng jezelf niet in gevaar. Stel herstellingen uit tot na de storm.
Doe zo snel mogelijk aangifte van stormschade bij je verzekeringsmakelaar. Beschrijf kort wat er is gebeurd, wat er beschadigd werd, stuur foto’s van de stormschade en de opgevraagde offertes voor de herstellingen door. Werd de schade veroorzaakt door een derde partij? Geef de naam en het adres van die persoon door aan je makelaar.
Een brandverzekering dekt standaard de schade door storm, overstroming, hagel of sneeuw. Of de schade aan je tuin, je auto of goederen die zich buiten bevinden, gedekt zijn, hangt af van de waarborgen die je hebt laten opnemen in je brandverzekering. Een auto is bijvoorbeeld niet standaard mee verzekerd. Is je auto in grote omnium verzekerd? Of nam je in kleine omnium de aanvullende verzekering natuurevenementen? Dan kun je wel bij je autoverzekering terecht.
Is stormschade aan derden gedekt in mijn brandverzekering?
Veroorzaakte de boom in jouw tuin schade aan de goederen van je buur? Check dan of dit ook gedekt is in je brandverzekering. Ook dit hangt af van de gekozen waarborgen. Heb je een familiale verzekering? Dan kun je in dit geval hierop een beroep doen. Geef bij de aangifte meteen de naam en verzekeraar van je buur mee.
Twijfel je of jouw verzekering de stormschade dekt? Neem dan contact op met je makelaar.
Bereken de prijs van een brandverzekering bij Baloise. Dit is een simulatie. Voor definitieve prijzen en een gepersonaliseerde offerte neem je best contact op met je makelaar.