Blogs

Coronacrisis speelt cybercriminelen in de kaart

27 maart 2020
Coronavirus
Het hele land is in de ban van de coronacrisis. Het woord ‘lockdown’ rolt over ieders lippen. Niet verwonderlijk dat criminelen hier meteen op inspelen. Nieuwe phishing-berichten lokken mensen naar websites met zogezegd info over het coronavirus of met een voordelig aanbod mondmaskers. Open je zo’n website via een onbeveiligde computer, is het voor deze oplichters een koud kunstje om een virus op je computer te plaatsen. Zo kunnen ze aan al je persoonlijke en professionele gegevens.

Enkele tips:

Betrouwbare informatie?

Vertrouw geen e-mails met informatie over het coronavirus van bedrijven die je niet kent. Wil je graag betrouwbare informatie? Surf dan naar https://www.info-coronavirus.be/nl/.

Bescherm je tegen phishing

Thuiswerkers zijn een nieuwe doelgroep voor de criminelen. Krijg je een e-mail van je directie of andere collega’s met een link naar een (nagemaakte) Outlook-website? Wacht dan even alvorens te klikken omdat het een phishing-e-mail kan zijn. Twijfel je? Klik dan zeker niet door. 

Denk je dat je een phishingmail hebt gekregen? Kijk dan alle details na.

  • Het adres van de afzender moet na de @ eindigen met het domein van een officiële website. Een officiële mail van Baloise Insurance zal bijvoorbeeld altijd eindigen op @baloise.be en niet op pakweg @voordeligverzekerd.be. Let ook op dat de inhoud van de boodschap overeenkomt met het gebruikte domein.
     
  • Is het onderwerp van de mail iets dat de afzender zou zeggen? Bijvoorbeeld: ‘Uw gegevens zijn verouderd. Garandeer uw veiligheid’ of ‘Vraag kosteloos uw nieuwe bankkaart aan’ terwijl uw oude nog niet vervallen is ... Dan is er duidelijk iets niet in de haak.
     
  • Staan er e-mailadressen, telefoonnummers of rekeningnummers in de mail? Google ze dan eens en kijk of ze ook écht bij de afzender horen.
     
  • Zie je iets dat niet lijkt te kloppen, zoals grove taalfouten of bizarre zinsconstructies? Stuur de mail dan direct door naar verdacht@safeonweb.be.

Benieuwd naar nog meer tips? Lees hier hoe je je kunt beschermen tegen phishing

Online mondmaskers of handgel kopen?

Krijg je e-mails om mondmaskers of handgel te kopen tegen uitzonderlijke prijzen? Wees dan ook hier waakzaam. En gebruik bovenstaande tips om na te gaan of de e-mail echt is of niet.

Wanneer het gaat om een website gaat die je niet kent, kan je via Google ‘WHOIS’ intikken gevolgd door de domeinnaam. Zo zie je waar en wanneer het domein geregistreerd werd. Wanneer die zeer recent en/of in het buitenland werd geregistreerd, of die informatie onbekend is, is dit vaak verdacht. Ook een vaag e-mailadres doet best een belletje rinkelen. 

Meer tips over veilig online winkelen vind je hier

Hoe veilig zijn jouw online gegevens?