Een overlijdensverzekering zorgt voor rust in je hoofd. Je weet dat, als je plots zou overlijden, je nabestaanden een bedrag ontvangen dat hen extra financieel comfort geeft in die moeilijke periode. Wil je maximale financiële zekerheid? Sluit dan twee overlijdensverzekeringen af, één op jouw hoofd en één op het hoofd van je partner.
Hoeveel dat overlijdenskapitaal precies bedraagt, kies je zelf bij het onderschrijven van de overlijdensverzekering. Je betaalt hiervoor een jaarlijkse premie. Hoe hoger het verzekerde bedrag, hoe hoger uiteraard ook de premie. Andere criteria die de hoogte van de premie bepalen zijn je leeftijd, je gezondheidssituatie op het moment van onderschrijving, je levensstijl (bijv. rook je of niet?) en of je extra waarborgen neemt.
Naast het verzekerde overlijdenskapitaal is het mogelijk om bijkomende waarborgen op te nemen in je overlijdensverzekering. Waarover gaat het precies?
- Rente bij arbeidsongeschiktheid
Je dekt jezelf via deze waarborg in tegen de financiële gevolgen van arbeidsongeschiktheid. Als je door ziekte en/of een ongeval gedurende langere tijd niet kunt werken, daalt je inkomen fors. Een arbeidsongeschiktheidsrente vangt deze terugval (gedeeltelijk op). Concreet krijg je, na het verlopen van de eigenrisicotermijn, een maandelijkse rente uitgekeerd als je minstens 25 % arbeidsongeschikt bent. Je ontvangt het percentage van de rente dat overeenstemt met jouw percentage arbeidsongeschiktheid. Ben je minstens 67 % arbeidsongeschikt? Dan betaalt de verzekeraar het volledige bedrag uit, eveneens na het verlopen van de eigenrisicotermijn. - Premieterugbetaling
Ben je door ziekte en/of een ongeval minstens 25 % arbeidsongeschikt? Dan betaalt de verzekeraar de premie (exclusief premietaks) van de overlijdensverzekering en de premie voor het arbeidsongeschiktheidsrisico terug aan de verzekeringnemer.
Dat gebeurt eveneens op proratabasis: ben je bijvoorbeeld voor 50 % arbeidsongeschikt, dan betaalt de verzekeraar je de helft van de premie terug. Vanaf 67 % arbeidsongeschiktheid wordt de volledige premie (exclusief premietaks van de hoofdwaarborg en aanvullende waarborgen) terugbetaald. - Ongevallen
Ben je door een ongeval volledig (minstens 67 %) en blijvend arbeidsongeschikt? Of overlijd je door een ongeval? Dan keert de verzekeraar een extra kapitaal uit. - Verkeersongevallen
Overlijd je of ben je volledig en blijvend arbeidsongeschikt door een verkeersongeval? Dan krijgen je nabestaanden of jijzelf een bijkomend kapitaal uitbetaald.
Dat zijn optionele waarborgen. Ze zijn dus niet standaard voorzien in je overlijdensdekking. Je kiest er expliciet voor om deze dekkingen te nemen. Je bent niet verplicht om ze allemaal te nemen. Je kunt dat vrij bepalen. Je betaalt voor deze waarborg(en) een extra premie.
Diegene die het overlijdenskapitaal ontvangt, noemen we de begunstigde bij overlijden. De persoon die de overlijdensverzekering neemt, ook wel verzekeringnemer genoemd, kiest vrij de begunstigden in de verzekering.
- Je kunt een of meerdere begunstigden opnemen.
- Kies je voor verschillende begunstigden, dan kun je ervoor opteren om hen allemaal een gelijk deel van het kapitaal te gunnen. Het is evenwel ook mogelijk om het kapitaal ongelijk te verdelen over meerdere begunstigden.
- Je kunt ook begunstigden in een rangorde opnemen: begunstigde 1 ontvangt het kapitaal dan als jij overlijdt. Maar als begunstigde 1 intussen niet meer in leven is, dan gaat het kapitaal naar begunstigde 2. Enzovoort.
Het is belangrijk om regelmatig te checken of de begunstigde die je aangeduid hebt nog overeenstemt met je verwachtingen en voorkeuren. Heb je bijvoorbeeld je zoon (Pieter Martens) als enige begunstigde aangeduid, dan zullen je kinderen die nadien nog geboren worden niks krijgen (tenzij je de begunstigde aanpast). Idem dito wanneer je scheidt. De kans is groot dat je dan niet langer wil dat je ex-echtgeno(o)t(e) de begunstigde blijft.
Als je een arbeidsongeschiktheidsdekking neemt, en je wordt arbeidsongeschikt door een ongeval of ziekte, dan ben je zelf de begunstigde van de rente die uitgekeerd wordt.
Contacteer dan je makelaar. Heb je nog geen makelaar? Dan vind je hier een makelaar in je buurt.