Professioneel

Sparen met fiscaal voordeel

Zelfstandigen kunnen sparen voor hun pensioen met een aantrekkelijke fiscaal voordeel

Het gemiddelde pensioen van een zelfstandige schommelt rond 850 euro per maand. Het is dus evident dat je zelf voor later moet zorgen. Dankzij het Vrij Aanvullend Pensioen Zelfstandigen (VAPZ) bouw je op een sociaal en fiscaal interessante manier een aanvullend pensioen op. Als zelfstandige bedrijfsleider kun je dat pensioen verder aanvullen met een Individuele Pensioentoezegging (IPT).

Ben je een van de honderdduizenden zelfstandigen en vrije beroepers die werken zonder vennootschap? Dan kun je een aanvullend pensioen opbouwen via het Vrij Aanvullend Pensioen Zelfstandigen (VAPZ) en heb je de mogelijkheid een Pensioenovereenkomst voor Zelfstandigen (POZ) te nemen. Hiermee kun je, binnen de 80 %-grens, extra pensioenbijdragen storten bovenop de VAPZ-premie.

VAPZ

In het Vrij Aanvullend Pensioen Zelfstandigen kan zowel een pensioenkapitaal als een overlijdensverzekering worden opgenomen. Daarnaast kun je een aantal aanvullende waarborgen laten opnemen in de polis (Premieterugbetaling, Arbeidsongeschiktheidsrente en Overlijden door (Verkeers)ongevallen). Bovendien kun je via de zogenaamde ‘solidariteitsdekkingen’ kiezen voor een nog completer fiscaal aantrekkelijk pakket.

POZ

Ben je een zelfstandige zonder vennootschap? Dan kun je, bovenop je VAPZ-premie, met POZ voor een interessante aanvulling op je wettelijk pensioen zorgen, en tegelijkertijd voor een bescherming bij vroegtijdig overlijden en/of bij arbeidsongeschiktheid.

IPT

Dankzij de Individuele Pensioentoezegging (IPT) kun je als zelfstandige bedrijfsleider voor een interessante aanvulling op je wettelijk pensioen zorgen, en tegelijkertijd voor een bescherming bij vroegtijdig overlijden en/of bij arbeidsongeschiktheid.

Meer weten?

Neem contact op met je makelaar